ARHIVA B365

Percheziții la firmele familiei Bica, pentru evaziune. Soțul Alinei Bica, sub control judiciar

UPDATE:  PROcurorul sef DIICOT Brasov Catalin Borcoman a declarat miercuri ca Mircea Octavian Bica, sotul Alinei Bica, este suspectat ca a comis prin intermediul societatii sale doua infractiuni de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 88.000 lei si o tentativa la infractiunea de evaziune fiscala.

„In cauza exista banuiala rezonabila ca suspectul Bica Mircea Octavian a comis prin intermediul societatii sale 2 infractiuni de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 88 de mii de lei si o tentativa la infractiunea de evaziune fiscala”, a declarat seful DIICOT Brasov, conform Hotnews.ro.

Acesta a precizat ca Mircea Bica nu este implicat in activitatea grupului cercetat in acest dosar si in circuitul evazionist identificat de procurori, precizand ca firma sa a relationat cu una din societatile care au implicare in grup.

„Gruparea care este cercetata si care este compusa din mai multe persoane fizice si juridice utiliza pentru activitatile sale 3 societati comerciale care beneficiau de lucrari publice. Pentru a scadea impozitul pe profit si TVA au fost infiintate doua societati de tip conducta si o societate de tip fantoma prin intermediul carora erau inregistrate operatiuni de chetuieli fictive, iar sumele de bani virate in cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin retrageri de numerar efectuate la ATM-uri de unitati bancare. Prejudiciul produs estimat pana in acest moment este de 3,4 milioane de lei aproximativ”, a explicat Catalin Borcoman.

DIICOT a efectuat 17 percheziţii domiciliare în Brașov și Făgăraș, miercuri. Perchezițiile au fost demarate de procurorii DIICOT de la structura teritorială Brașov, inclusiv la o societate deținută de familia Bica și condusă de Mircea Bica. Este vorba de un dosar de infracțiuni de evaziune fiscală de 7 milioane de lei și spălare de bani de 8 milioane de lei.

Mircea Bica este deci vizat de un dosar penal de evaziune fiscală, în acest caz fiind audiate 11 persoane. 

Firma deținută de Mircea Bica este, se pare, o platformă industrială cedată de Ovidiu Tender apropiaților Alinei Bica, pentru ca aceasta să intervină pentru a nu mai fi condamnat. 

Dan Vasile ar fi liderul acestei grupari, fiind denuntat ca a luat mita alaturi de sotul Alinei Bica.

COMUNICATUL DIICOT:

S-a reţinut că în perioada 2010 – 2014 a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Braşov, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul mai multor societăţi comerciale.

Astfel, în cauză există suspiciunea rezonabilă că tranzacţiile efectuate de S.C. ROATA S.R.L., S.C. HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. , S.C. BRADUS INVEST S.R.L., S.C. PAN BAUTEH S.R.L., S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. C MODE MARYNELLA S.R.L. au fost de fapt operaţiuni fictive, iar unele dintre societăţile comerciale menţionate au fost înfiinţate doar pentru crearea circuitului evazionist în scopul sustragerii de la plata TVA şi impozitului pe profit. Din conturile societăţilor comerciale tip „fantomă” a fost retrasă în numerar ulterior operaţiunilor suma totală de 7.001.550 lei.

De altfel, la data de 10.12.2014 – D.G.A.F. a sesizat organele de urmărire penală cu privire la operaţiunile economice derulate, de reprezentanţii S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. PAN BAUTEH, S.C. MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ S.R.L în vederea diminuării obligaţiilor de plată la bugetul general consolidat al statului, prejudiciul total estimat fiind de 3.841.628 lei. Ulterior Direcţia geneerală Antifraudă Fiscală a sprijinit activitatea organelor de urmărire penală efectuând controale de specialitate în baza dispoziţiilor legale.

Au fost identificate trei categorii de societăţi:

– cele care au creat documente justificative pentru bunuri şi servicii care nu au existat sau nu s-au realizat – SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL;

– cele care au fost interpuse în circuitul fictiv de tranzacţionare, în vederea creării aparenţei existenţei unor operaţiuni care în fapt nu au existat SC PAN BAUTEH SRL şi SC ANDRA BAU SRL;

– cele care au beneficiat de avantaje de natură fiscală, constând în TVA deductibilă şi cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit – SC ROATA SRL, SC HIDROCLEAN ENERGY SRL şi BRADUS INVEST SRL.

S-a stabilit că SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL, SC PAN BAUTEH SRL şi SC ANDRA BAU SRL au rolul de a disimula circuitul financiar prin plăţi bancare succesive urmate de ridicări de numerar, în vederea diminuării disponibilităţilor financiare deţinute de societăţile menţionate mai sus şi însuşirii acestor sume de către persoanele fizice implicate în circuitul economic fictiv.

Pentru societăţile beneficiare, din analiza documentelor şi a achiziţiilor de bunuri/servicii, au fost identificate trei tipuri de operaţiuni:

– achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii, în vederea deducerii TVA aferentă, scopul fiind diminuarea TVA rezultată din comercializarea propriu-zisă a mărfurilor către clienţi;

crearea de documente de provenienţă pentru bunuri şi/sau servicii achiziţionate de pe piaţa internă fără documente justificative, bunuri şi/sau servicii livrate efectiv în ţară către diverşi clienţi.

– diminuarea disponibilităţilor financiare deţinute de societăţile ROATA S.R.L., HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. şi BRADUS INVEST S.R.L. cu consecinţa creării de avantaje pentru persoanele fizice implicate în circuitul evazionist.

Există suspiciunea rezonabilă că operaţiunile economice sunt fictive întrucât:

– conform situaţiilor financiare anuale depuse de SC PAN BAUTEH SRL aferente anilor 2011, 2012 şi 2013 şi de SC ANDRA BAU SRL aferente anului 2010, societăţile nu au avut angajaţi, iar din analiza balanţelor de verificare nu rezultă că cele două entităţi economice au deţinut echipamente tehnologice necesare pentru realizarea de lucrări de construcţii / prestări de servicii;

SC PAN BAUTEH SRL are acelaşi sediu social/domiciliu fiscal ca şi societatea ANDRA BAU S.R.L., evidenţa contabilă este condusă de aceeaşi persoană (JOSAN IULIA, CI seria AX, nr. 385890), administratorii acestora nu au putut fi contactaţi, iar ambele societăţi nu au funcţionat niciodată la sediul social declarat –fapt susţinut în nota explicativă şi de GEORGESCU STANCA (proprietara imobilului respectiv);

– au acelaşi unic furnizor intern, respectiv pe SC MODE MARYNELLA CREATIE VESTIMENTARA SRL, care nu avea capacitatea tehnică de a presta serviciile prezentate în facturile emise;

– societăţile nu au putut face dovada realităţii tranzacţiilor;

– documentele legate de circulaţia bunurilor/serviciilor nu conţin toate datele cu privire la: transportul bunurilor, denumirea acestora, conturile bancare ale furnizorilor şi beneficiarilor, datele de identificare ale persoanelor care au asigurat expediţia bunurilor şi a celor care au întocmit documentele.

– tranzacţiile sunt descrise generic de către persoanele care le-au efectuat, în documentele justificative nu sunt menţionate persoane de contact, documentele erau primite gata semnate şi ştampilate.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button