Percheziţii la firmele care fac evaziune prin reciclarea deşeurilor. Prejudiciul: 56 milioane euro

de:
17 nov. 2015
0 afișări
Percheziţii la firmele care fac evaziune prin reciclarea deşeurilor. Prejudiciul: 56 milioane euro

UPDATE: Direcţia Generală Antifraudă Fiscală explică, într-un comunicat de presă remis B365.ro, cum s-a ajuns la un prejudiciu de peste 56 milioane de euro, din reciclare fictivă a deșeurilor:

Inspectorii antifraudă fiscală au investigat o rețea frauduloasă de 41 firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, care s-au sustras de la plata la bugetul de stat a 2,39 milioane de euro, reprezentând TVA și impozit pe profit. Prin intermediul acestui lanț tranzacţional, bugetul Fondului pentru Mediu a fost prejudiciat cu 54,4 milioane de euro. În acest caz au fost sesizați procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în data de 17.11.2015, au dispus efectuarea a 59 de percheziții la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme, precum și la domiciliile și locuințele unor persoane fizice, situate pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Cluj, Constanța, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Vâlcea, Vrancea și Tulcea.

Firmele investigate au fost implicate în procesul de reciclare, impus prin lege operatorilor economici care comercializează produse ambalate pe teritoriul României, în scopul asigurării reciclării unui procent cuprins între 55% și 60% din deșeurile provenite din amabalajele produselor introduse pe piața internă, în caz contrar aceștia fiind obligați să plătească o contribuției de 2 lei/kg ambalaj nereciclat.

În scopul sustragerii de la plata TVA și a impozitului pe profit și al disimulării reciclării a 120.952,2 tone de deșeuri de ambalaj, în circuitul fraudulos au fost folosite inclusiv firme tip „fantomă”, care aveau obiecte de activitate precum „Comerț cu flori și plante” sau „Pescuit în ape dulci”, le lipsea personalul sau mijloacele tehnice necesare prelucrării deșeurilor, sau tranzacționau tona de deșeuri din ambalaje cu prețuri subevaluate, de chiar 1 leu.

Prin sustragerea de la obligația legală de reciclare a deșeurilor de ambalaje preluate în sistemul de transfer de responsabilitate, grupul de firme a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 252 milioane de lei, din care peste 10.63 de milioane de lei reprezintă TVA și impozit pe profit, iar cca 242 milioane de lei reprezintă contribuția datorată Fondului pentru Mediu (2 lei x 120.952.299 kg).

Demersurile de cooperare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

Percheziţiile au loc în Bucureşti şi mai multe judeţe la firme care se ocupă de reciclarea deşeurilor. Prejudiciul în acest caz se ridică la 54 de milioane de euro, anunţă Realitatea Tv. Însă, după ce oamenii legii vor aduna alte documente, acest prejudiciu ar putea crește, conform sursei citate.

Cei in cauza sunt banuiti ca ar fi evidentiat operatiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deseuri de ambalaje, pentru care obligatiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro.

”Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului.

În cursul zilei de azi, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, se efectuează 59 de percheziţii domiciliare, la sediile sociale şi punctele de lucru a unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice, situate pe raza Capitalei şi a judeţelor Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea, beneficiind de suportul de specialitate al poliţiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi al lucrătorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor anterior menţionate.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii operatorilor licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere (generatorii de deşeuri de ambalaje) şi reprezentanţii unor societăţi cu care aceşti operatori licenţiaţi au încheiat contracte de prestări servicii au evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligaţii.

Astfel, înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni a facilitat operatorilor licenţiaţi obţinerea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuţiei în cuantum de 2 lei/kg., datorată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Cookies