Percheziții la firme cunoscute din București și Ilfov. Societățile ar fi obținut ilegal fonduri europene în perioada pandemiei

14 sept. 2022
2400 Afișari
Percheziții la firme cunoscute din București și Ilfov. Societățile ar fi obținut ilegal fonduri europene în perioada pandemiei
Percheziții la firme cunoscute din București și Ilfov. Societățile ar fi obținut ilegal fonduri europene în perioada pandemie | Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Polițiștii din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare miercuri, 14 septembrie 2022, 15 mandate de percheziție domiciliară în București și Ilfov.

Percheziții de amploare în București și Ilfov

Perchezițiile au avut loc la sediul unor instituții publice, la locuințele unor persoane și la anumite puncte de lucru ale unor societăți comerciale. În această cauză se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de obținerea ilegală de fonduri și neglijență în serviciu.

În urma cercetărilor a rezultat suspiciunea rezonabilă că în anul 2017, mai multe firme din domeniul HoReCa ar fi beneficiat de bani din fonduri europene. Acestea au fost acordate sub forma ajutorului de stat acordat societăților afectate de pandemia de COVID-19.

Cu toate acestea, se pare că respectivele firme nu ar fi îndeplinit condițiile necesare pentru acordarea de sprijin financiar. Acest ajutor a fost acordat firmelor din domeniul ce au fost grav afectate de pandemie:

  • Turismului,
  • Alimentație public,
  • Organizării de evenimente.

Firmele au obținut 1,5 milioane de lei din fonduri europene

Societățile au obținut astfel, pe nedrept, fonduri nerambursabile în cuantumul total de peste 1,5 milioane de euro. Conform unor surse judiciare ale Știripesurse.ro, societățile vizate sunt: Nuba, La Plăcinte, Argetine (Herăstrău), Poesia, The Drunken Lords, Springtime, La Bistrot Francais și Agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului București.

Sunt societăți care nu dețineau pentru niciun punct de lucru sau societăți care dețineau pentru o parte dintre punctele de lucru și ar fi trebuit să obțină un grant de o valoare mai mică. Agenția a aprobat granturile, în ciuda neregulilor, a transmis Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente pentru a fi analizate. În zilele ce urmează, după analizarea documentelor, mai multe persoane vor fi chemate la audieri.

Cookies