Percheziţii Biblioteca Metropolitană-după hoţiile dezvăluite exclusiv de B365.ro.Cărți sub sechestru

de:
16 sept. 2014
0 afișări
Percheziţii Biblioteca Metropolitană-după hoţiile dezvăluite exclusiv de B365.ro.Cărți sub sechestru

UPDATE Anca Cristina Râpeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane, a declarat, marţi, că rolul său în ancheta privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept „rare” este de a colabora cu instituţiile statului.

Actualul director al Bibliotecii Metropolitane a declarat că nu are nicio implicare în această anchetă în afară de aceea de a colabora cu instituţiile statului care vin „să ancheteze şi să cerceteze cauze ce privesc banii publici”.

Anca Cristina Râpeanu a susţinut, marţi, o declaraţie de presă, privind dosarul achiziţiei de volume supraevaluate de către BMB, în care este anchetat fostul director al instituţiei.

Directoarea Bibliotecii Metropolitane a precizat că nu va răspunde la întrebări deoarece „există o anchetă în curs” şi nu ar vrea să „o pună în pericol în niciun fel”.

În ceea ce priveşte percheziţiile de marţi dimineaţă, Râpeanu a declarat că „în urma acţiunii au fost ridicate două unităţi centrale de calculator şi a fost pus sechestru pe 688 de volume achiziţionate de BMB în perioada 2008 – 2012 de la persoana fizică Pavelescu Constantin, persoană fizică în prezent decedată”.

Râpeanu a mai spus că lista volumelor urmează să fie publicată miercuri, pe site-ul bibliotecii.

CITEȘTE ȘI: PERCHEZIȚII Biblioteca METROPOLITANĂ. Directoarea bibliotecii: 688 de cărţi, puse sub SECHESTRU

„Sunt gazda unei percheziţii care se ocupă de o perioadă de timp în care eu nu eram director. (…) Fiind în momentul acesta director general, e şi normal şi de bun simţ şi absolut etic să colaborez cu toate organele statului care vin să ancheteze şi să cerceteze cauze ce privesc banii publici”, a declarat Anca Cristina Râpeanu.

„Acest contract al meu este unul de management în urma unui concurs public, se desfăşoară începând cu 9 ianuarie 2014, iar perioada pe care domnii de la Inspectoratul de Poliţie o anchetează nu este aceasta. Vorbim de 2010-2012, 2008 -2012, sunt mai multe chestiuni care îi interesează, oricum nu 2014”, a completat directorul Bibliotecii Metropolitane.

Întrebată fiind dacă a discutat cu fostul director al instituţiei Florinel Rotaru despre această problemă, Anca Cristina Râpeanu a spus că nu a discutat, întrucât acesta nu mai lucrează la Biblioteca Metropolitană. 

„Nu am discutat cu fostul director despre această problemă. De fapt, nu am discutat  cu fostul director cam despre nimic, pentru că dumnealui nu mai este angajatul Bibliotecii şi la comunicările oficiale pe care le avem în alte probleme dumnealui nu prea răspunde”, a declarat aceasta.

De asemenea, directorul Bibliotecii Metropolitane a precizat că nicio persoană dintre cele vizate în anchetă nu mai lucrează, în prezent, la Biblioteca Metropolitană.

„Fosta contabilă-şef, care a ocupat funcţia o perioadă în 2010-2012, a părăsit instituţia în aprilie, a renuţat la a mai lucra în bibliotecă. În momentul ăsta, de fapt avem o echipă cu totul nouă în partea de management. Eu sunt director general, adjunctul meu este Ovidiu Drăgulinescu, iar contabilul-şef este Gabriela Constantinescu. Toţi suntem în funcţie – eu începând cu ianuarie, ei, cu iunie 2014”, a completat directorul Bibliotecii Metropolitane.

„Rolul nostru în această anchetă este să colaborăm cu instituţiile statului, să le punem la dispoziţie toate documentele pe care ni le cer şi să-i ajutăm aşa cum se poate ajuta pe cale instituţională, nici mai mult, nici mai puţin”, a mai spus aceasta.

În ceea ce priveşte persoana de la care au fost cumpărate cărţile catalogate drept „rare”, în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ cinci milioane de lei, Anca Râpeanu a precizat: „Există o persoană în sistemele noastre între furnizori, extrase din sistemul integrat, Pavelescu Constantin – din câte înţeleg, persoana a decedat între timp”.

Peste 130 de mascaţi, procurori şi poliţişti au descins, marţi, la Biblioteca Metropolitană din Capitală. Polițiștii efectuează 18 percheziţii la domiciliile și reşedinţele persoanelor bănuite situate pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, precum şi la sediul unei instituţii.

Operaţiunea ofiţerilor Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, vizează 16 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii.

Au fost emise şi vor fi puse în aplicare 19 mandate de aducere pe numele bănuiților şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională.

La acțiune participă peste 130 de polițiști specializați în investigarea fraudelor din cadrul I.G.P.R. și D.G.P.M.B., precum și luptători S.I.A.S.-I.G.P.R..

În fapt, persoanele bănuite ar fi încheiat contracte de achiziții publice frauduloase, respectiv ar fi achiziționat bunuri la prețuri vădit mai mari față de valoarea de piață sau a căror necesitate nu a putut fi dovedită.

Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte 5.000.000 lei. În cauză s-a dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei.

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..

„În funcţie de probatoriul administrat şi de aspectele rezultate în urma percheziţiilor, vor fi dispuse măsuri conform prevederilor procesual penale în vigoare”, anunţă IGPR, în comunicatul de presă remis, marţi dimineaţă.

Hoţiile au fost dezvăluite în premieră de B365.ro.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, Biblioteca Metropolitană a cheltuit ilegal suma de 5.019.000 lei în 2012. Conform raportului, cheltuielile ilegale au fost făcute prin achiziții de carte și publicații la prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piața internațională, plata unor servicii neprestate și lucrări neefectuate și achiziții de servicii de turism și conexe, fără documente justificative care să ateste efectuarea acestora. B365.ro a semnalat toate ilegalitățile de la Biblioteca Metropolitană pe parcursul anului trecut. În urma anchetei demarate de B365.ro, Primăria Capitalei a dispus verificare instituției de către Directia de Control și Directia de Audit Intern din cadrul PMB. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitate, a fost demis după aceste verificări, dar Primăria Capitalei nu a făcut plângere penală pentru pierderile înregistrate.

Astfel, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane.

Conform Curții de Conturi, suma nejustificată plătită de către Biblioteca Metropolitană București, doar în acest caz, este de 2.786.692 lei. Reprezentanții Curții de Conturi scriu în raport că aceste nereguli descoperite la Biblioteca Metropolitană sunt fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale.

Biblioteca Metropolitană a făcut, conform Curții de Conturi, alte cheltuieli nelegale de 2.148.819 lei, prin achiziția de servicii de turism și conexe, precum și servicii de reuniuni și conferințe, pentru „Simpozionul Cartea, România, Europa” și „Școala de vară”. Aceste achiziții au fost făcute fără aprobarea primarului general și fără documente care să le justifice. Conform Curții de Conturi, pentru aceste fapte există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale. 

Plățile nelegale au fost efectuate către S.C. C.B.M. INTERNAȚIONAL EXIM SRL – Agenția de turism CBM TRAVEL ( servicii de cazare la hotel, servicii de restaurant, servicii de transport intern, servicii de transport extern, alte servicii legate de organizarea de reuniuni și conferințe). Nu există documente justificative care să probeze faptul că serviciile în fapt au fost prestate, conform raportului Curții de Conturi.

Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate. Deşi bătrânul ar fi primit un milion de euro de la Biblioteca Metropolitană, omul avea un trai modest, într-un apartament din Sectorul 3. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane. Florin Rotaru a mai fost implicat și în alte scandaluri: s-a aflat în conflict de interese (soția sa devenind cercetător în instituție în timp ce el era director, el fiind si membru in comisie) și a fost acuzat de angajații săi că îi exploatează în interes propriu: îi folosește ca sclavi, îi jignește și umilește. Primăria Capitalei ne-a informat, după publicarea acestui articol, că „din dispozitia Primarului General, Sorin Oprescu, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti se afla in derulare actiunea de control avand ca obiect verificarea legalitatii achizitiilor efectuate de aceasta institutie, dar si a acuzatiilor aduse conducerii institutiei ,aspecte semnalate inclusiv in mass-media.”

Cookies