Percheziții la 48 de persoane din Ilfov, București și alte 10 județe într-un dosar de evaziune

Percheziții la 48 de persoane din Ilfov, București și alte 10 județe într-un dosar de evaziune

Mai multe persoane din Ilfov au înființat 11 firme fantomă care aveau clienți peste 200 de firme în țară ce le solicitau diverse produse pe care nu le aveau și emiteau facturi fictive pentru deducere de TVA și impozit, se arată într-un comunicat.

Firmele fantomă importau mari cantități de materiale reciclabile„, au precizat autoritățile.

Perchezițiile se desfășoară pe raza județului Ilfov (32), a municipiului București (20) și a județelor Dâmbovița (7), Giurgiu (6), Brăila (5), Arad (3), Dolj (3), Sibiu (2), Constanța (1), Mehedinți (1), Hunedoara (1) și Prahova (1). Totodată, polițiștii pun în executare 28 de mandate de aducere și citează, în vederea audierii, 20 de martori.

În fapt, în perioada 2014-2016, membrii grupării ar fi înființat 11 societăți cu comportament fantomă și ar fi emis facturi care nu au la bază operațiuni reale către peste 200 de firme beneficiare, de pe raza județelor menționate, acestea din urmă având ca domeniu de activitate recuperarea de materiale reciclabile, comerțul cu diferite produse alimentare și nealimentare, construcții și prestări servicii.

Din cercetările efectuate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov a reieșit faptul că administratorii firmelor beneficiare aveau ca scop sustragerea de la plata TVA-ului și a impozitului pe profit.

O altă modalitate de fraudare folosită de membrii grupării infracționale a fost introducerea în circuitul financiar evazionist a unor mari cantități de deșeuri metalice colectate, fără documente de proveniență și sub valoarea de piață. Astfel, acestea ar fi fost înregistrate doar scriptic în contabilitatea firmelor fantomă și tranzacționate fictiv între acestea.

Din investigații a reieșit că membrii grupării ar fi perceput în schimbul activității infracționale desfășurate un comision ce ar fi variat între 1-3% din totalul sumelor rulate prin conturile societăților fantomă, care se ridică la peste 200.000.000 lei.

Persoanele în cauză urmează să fie conduse la audieri la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov.