Percheziţii la fundaţia care organizează concursul şcolar „Evaluare în educaţie

de:
05 mart. 2015
0 Afișari
Percheziţii la fundaţia care organizează concursul şcolar „Evaluare în educaţie

Joi dimineaţă, 60 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice desfăşoară 19 percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală și delapidare, informează un comunicat de presă remis de autorităţi.

Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiei cheltuieli fictive.

Prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunii de delapidare se ridică la suma de circa 7,6 milioane de lei.

Prejudiciul produs bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea achiziţiilor fictive se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei.

În cauză au fost emise 29 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie aduse la sediul D.G.P.M.B. în vederea continuării cercetărilor.

Sesizarea a fost făcută de către ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Totodată, Directia Generala Antifrauda Fiscala anunţă că, în baza unor protocoale încheiate cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în perioada 2008-2013 fundaţia a organizat la nivel naţional concursuri şi teste de evaluare în unităţi de învăţământ la mai multe discipline (matematică, limba română, limbi străine, informatică, fizică). Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale. Pentru colectarea sumelor, preşedintele fundaţiei utiliza inclusiv contul bancar personal şi înregistra în evidenţele contabile ale organizaţiei contracte fictive de prestări servicii de consultanţă încheiate cu diverse societăţi care aparţineau membrilor consiliului director al fundaţiei.

Mai mult, profesorii cooptaţi pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiţi cu sume modice de 2.000 lei, în timp ce rudele preşedintelui fundaţiei (soţie, frate, cumnaţi, nepoată, verişori etc) încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, în bază unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, având calificare de „lăcătuş reparaţii locomotive”, a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a.

Cookies