ARHIVA B365

Percheziții DNA în București și alte 3 județe, în cazul construcției unei hidrocentrale pe Râul Alb

Procurori din cadrul DNA efectuează vineri cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2013 – 2015, informează un comunicat de presă al Direcției.

„În cursul zilei de 29 mai 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în Municipiul București și județele: Hunedoara, Mureș și Cluj, din care 3 sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”, completeaza sursa citata.

Conform Agerpres, institutiile publice vizate sunt Administratia Bazinala de Ape Mures, Agentia de Protectia Mediului Hunedoara si Administratia Geoparcului Dinozaurilor – Tara Hategului, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit sursei citate, procurorii fac cercetari in legatura cu constructia unei hidrocentrale in Geoparcul Dinozaurilor. 

La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, procurorii anticorupţie au solicitat acte referitoare la avizul dat de instituţie pentru construirea de microhidrocentrale pe Râul Alb, din Munţii Retezat, unde în urmă cu aproape o săptămână a avut loc un incident între activişti de mediu şi reprezentanţii firmei constructoare, informează Digi24.ro.

Procurori de la DNA Alba care fac percheziţiile la APM Hunedoara au anunţat că vor ridica actele pentru a fi studiate în dosarul ce vizează acte de corupţie comise în perioada 2013-2015.

Duminică, două persoane – reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte o microhidrocentrală în satul Coroieşti (Hunedoara), la poalele Munţilor Retezat – au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, declara atunci că Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecţia mediului, în satul Coroieşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button