ARHIVA B365

PERCHEZIŢII DNA la Primăria Sector 5. Vanghelie: „Candidatura mea nu mai poate fi oprită” UPDATE

UPDATE 16.02 Marian Vanghelie s-a declarat liniştit în privinţa corectitudinii listelor de semnături pentru candidatura sa şi a susţinut că se va retrage din viaţa publică dacă se va dovedi că datele unor persoane cu handicap din evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a Sectorului 5 au fost folosite fraudulos pentru întocmirea listelor electorale.

„Dacă se găseşte aşa ceva, eu ies din viaţa publică, înţelegeţi? Păi cum să facem aşa ceva? Asta este o poveste, domnule! Asta este o formulă de păcăleală pentru opinia publică. (…) Este cea mai mare mârlănie, cum să folosesc aşa ceva, eu sunt un om nebun?”, a spus Marian Vanghelie.

UPDATE 16.00 Datele unor persoane cu handicap, aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectorul 5 au fost folosite pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susţinători pentru candidatura lui Marian Vanghelie la Primăria Sectorului 5, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Funcţionari din Primăria Sectorului 5 ar fi constituit, în mod fraudulos, baze de date cu persoanele aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru acordarea certificatelor cu grad de handicap, susţin aceleaşi surse. Datele ar fi fost folosite ulterior pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susţinători pentru înscrierea lui Marian Vanghelie în procesul electoral.

Sursele judiciare au mai declarat, pentru News.ro, că funcţionari din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorului 5 au pretins şi primit sume de bani, de ordinul a câteva sute de lei, pentru eliberarea certificatelor de handicap, prelungirea acestora sau preschimbarea gradului de handicap, parte dintre solicitanţi neîndeplinind condiţiile pentru acordarea/eliberarea certificatelor de handicap.

Astfel, în schimbul avantajelor materiale primite de la diferiţi solicitanţi, funcţionarii ar fi eliberat certificate de handicap, ar fi prelungit valabilitatea acestora sau ar fi procedat la preschimbarea gradului de handicap, fără a fi îndeplinite condiţiile legale de către beneficiari, asigurându-le acestora din urmă un folos necuvenit, constând în cuantumul pensiei de handicap acordată/ modificată.

În acest mod, funcţionarii respectivi ar fi creat o adevărată bază de date (cu nume, prenume, CNP, adresa de domiciliu) privind pe unii locuitori ai Sectorului 5, menţionează sursele citate.

În plus, există suspiciunea că o parte dintre semnăturile de pe listele de susţinători ai lui Marian Vanghelie sunt false.

Funcţionari din Primăria Sectorului 5 s-ar fi folosit, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, de care au luat cunoştinţă în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, respectiv datele personale ale unor persoane fizice, au permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi au falsificat o parte din semnăturile executate pe aceste liste de strângere a semnăturilor, în scopul de a aduna numărul de semnături minime solicitat de legea electorală, mai arată sursele citate.

Bazele de date ar mai fi fost folosite şi pentru organizarea unor evenimente cu caracter politic, ocazie cu care mai mulţi cetăţeni ai sectorului 5 ar fi fost recompensaţi cu excursii, mese la restaurant, cadouri, telefoane mobile, potrivit aceloraşi surse.

UPDATE 12.50 Reacţia lui Marian Vanghelie, vizat de noul dosar al DNA. „Sunt percheziţii la sediul de partid. Vor, înţeleg, să ridice semnăturile, dar ale mele sunt în regulă. Fiecare candidat şi-a adus semnăturile. Nu cred că sunt probleme cu semnăturile. Au fost verificate de Biroul Electoral. E o chestie de tensiune. (…) Nu-mi dau seama, juridic, ce mai poate face DNA, pentru că candidatura mea nu mai poate fi oprită, decât dacă mă împuşcă cineva în cap. Am câştigat în instanţă definitiv şi irevocabil. Asta poate fi o măsură de verificare, dar nu-mi pot da seama cum poate fi o măsura de verificare asupra lui Marian Vanghelie singur din România. Nu ştiu calităţile”, a declarat Vanghelie, pentru News.ro.

Edilul suspendat al Sectorului 5 a spus că până acum nu a fost citat la DNA şi că va merge la sediul partidului, acolo de unde procurorii ridică documente.

„Consider că e o formă de intimidare asupra mea, dar ce să fac? Cum pot să mă bat eu cu această instituţie singur? Ce pot să fac? Dacă s-au parcurs toate etapele juridice, la Biroul Electoral s-a făcut verificarea, am fost contestat, ne-am judecat la sector, la tribunal, la instanţă şi am câştigat. Cred că o hotărâre definitivă de instanţă nu mai poate să spună nimeni nimic. Cred că ar trebui să facă verificări la toţi candidaţii. Mi se pare că e formă de intimidare periculoasă, sub formă de dictatură. După ce am parcurs toate etapele juridice, Marian Vanghelie este verificat mai amănunţit, la sediu printr-o formă de intimidare?”, a mai spus el.

Vanghelie susţine că procurorii vor ridica şi cele 20.000 de semnături adunate pentru el pentru a candida independent la Primăria Sectorului 5. „La persoana mea vă garantez 100% că toate semnăturile sunt fără nicio problemă. Dacă vor, îi chem pe toţi 9000, 10.000. Eu aveam nevoie de 2.700 de semnături. Nu depuneam 10.000 de semnături false. Nu sunt copil. Şi mai ridică şi cele 20.000 de semntături pe care le-am adunat ca să candidez independent”, a spus Vanghelie.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Procurorii DNA efectuează, vineri, percheziţii la sediul Primăriei Sectorului 5,  într-un dosar care vizează folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în legătură cu falsificarea listelor electorale, infracţiuni care ar fi fost comise în cursul anului 2016, susţin surse judiciare.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, vizat de dosar ar fi chiar Marian Vanghelie, primarul suspendat al Sectorului 5, procurorii având suspiciuni privind falsificarea listelor electorale depuse pentru alegerile din 2016, la care Marian Vanghelie candidează pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5.

Aceleaşi surse susţin că sunt percheziţii în desfăşurare la Primăria Sectorului 5 şi la mai mulţi angajaţi ai primăriei.

Percheziţii ar urma să aibă loc şi la sediul Partidului Dreptăţii Sociale, condus de Marian Vanghelie.

Oficial, DNA informează, într-un comunicat de presă, că procurorii anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, printre care și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în legătură cu falsificarea listelor electorale, comise în cursul anului 2016.

În cursul zilei de 06 mai 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 6 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, din care două aparțin unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, mai precizează DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button