Percheziții DIICOT în București și trei județe la mafia gunoaielor. Gruparea infracțională a fost înființată în urmă cu 10 ani

21 mart. 2023
514 Afișari
Percheziții DIICOT în București și trei județe la mafia gunoaielor. Gruparea infracțională a fost înființată în urmă cu 10 ani
Percheziții DIICOT în București și trei județe la mafia gunoaielor. Gruparea infracțională a fost înființată în urmă cu 10 ani | Foto simbol: Agerpres

DIICOT a efectuat marți, 21 martie 2023, zeci de percheziții domiciliare în București și alte trei județe într-o cauză privind un grup infracțional ce se ocupa de managementul deșeurilor nepericuloase. În urma infracțiunilor comise a fost prejudiciată Administrația Fondului pentru Mediu.

Zeci de percheziții la mafia gunoaielor în București și trei județe

Respectivul grup infracțional activa pe raza județului Argeș și fusese constituit în urmă cu 10 ani, conform comunicatului de presă dat de DIICOT. Marți au fost puse în aplicare 33 de mandate de percheziții în Municipiul București și județele:

  • Argeș,
  • Ilfov,
  • Vrancea.

Respectivul grup infracțional se ocupa de managementul deșeurilor nepericuloase. Mai precis, se ocupa de colectarea, depozitarea, sortarea, tratarea și reciclarea gunoaielor din Argeș. Gruparea infracțională deținea monopolul asupra procesului de salubrizare la nivelul județului, conform DIICOT.

Percheziții DIICOT în București, Ilfov, Argeș și Vrancea | Sursă Video: DIICOT

Gruparea a delapidat bugetele locale și naționale

Scopul grupării era de o obține foloase materiale necuvenite prin delapidarea bugetelor de la nivel local și național. Membrii grupării raportau cantități mari de gunoaie ca fiind reciclate, când de fapt acestea erau facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către reciclatori sau colectori.

Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, a fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentând contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislația în vigoare și cantitățile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienților pentru care au preluat obligațiile, transmite DIICOT.

Membrii grupului infracțional organizat sunt cercetați acum pentru comiterea următoarelor infracțiuni:

  • Delapidare,
  • Înșelăciune,
  • Fals intelectual,
  • Uz de fals și instigare la fals intelectual,
  • Colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deșeuri, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calității aerului, calității solului sau calității apei ori animalelor sau plantelor,
  • Deturnarea licitațiilor publice,
  • Îngroparea deșeurilor.

Această acțiune a beneficiat de sprijinul agenților din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate din Pitești, București, Craiova și Vrancea, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

De asemenea, la acțiunea au participat și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și Institutul Geologic al României.

Cookies