Percheziţii de amploare în 11 judeţe şi Capitală la suspecţi de înşelăciuni prin metoda „accidentul”

de:
23 iul. 2013
0 Afișari
Percheziţii de amploare în 11 judeţe şi Capitală la suspecţi de înşelăciuni prin metoda

În această dimineaţă, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din I.G.P.R., poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. şi Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Ilfov, Suceava, Iaşi, Galaţi, Brăila, Tulcea, Caraş-Severin, Hunedoara, Dolj, Prahova, Giurgiu, Buzău, Vâlcea, Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi echipe de intervenţie din cadrul I.G.P.R., desfăşoară o amplă acţiune pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate de înşelăciuni telefonice.

Astfel, au fost constituite 51 de echipe de percheziţie, formate din peste 500 de poliţişti din structurile de investigaţii criminale şi de intervenţie, sprijinite de S.I.I.A.S. – I.G.P.R., care beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale- I.G.P.R..

Percheziţiile se desfăşoară în cinci penitenciare, respectiv Penitenciarul Galaţi (sunt vizate 8 persoane încarcerate), Penitenciarul Iaşi (sunt vizate 2 persoane), Penitenciarul Craiova (o persoană încarcerată), Penitenciarul Tulcea (2 persoane încarcerate) şi Penitenciarul Mărgineni-Giurgiu (o persoană încarcerată). De asemenea, sunt efectuate 42 de percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi (6), Brăila (10), Ilfov (3), Ialomiţa (1), Vâlcea (1), Buzău (2), Caraş-Severin (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Iaşi (1), Călăraşi (10), precum şi în municipiul Bucureşti (3).

Activităţile se desfăşoară în 78 de dosare penale înregistrate la D.G.P.M. Bucureşti (la Serviciul de Investigaţii Criminale şi la Poliţiile Sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6), sub supravegherea procurorilor de caz.

Persoanele depistate urmează să fie conduse pentru audieri la sediul D.G.P.M.B..

În fapt, suspecţii ar fi contactat prin telefon părţile vătămate cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor.

„În cursul acestei dimineţi lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi al structurilor de poliţie din teritoriu, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Sectoarelor 1, 2, 4 şi 6 Bucureşti, au pus în aplicare un număr de 56 autorizaţii de percheziţie domiciliară, inclusiv în Penitenciarele Galaţi, Tulcea, Iaşi, Craiova şi Giurgiu, în 7 cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

În baza cercetărilor efectuate, s-a stabilit următorul mod de operare:

Învinuiţii – persoane condamnate, private de libertate în penitenciarele menţionate anterior (unii dintre aceştia condamnaţii la detenţie pe viaţă pentru comiterea de infracţiuni de omor deosebit de grav) – contactau telefonic la întâmplare persoane pe care le induceau în eroare, recomandându-se a fi avocaţi, organe judiciare sau rude apropiate ale victimelor iar, sub pretextul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane, le pretindeau diverse sume de bani ce urmau a fi remise victimelor accidentelor cu titlu de despăgubire şi pentru a nu depune plângere penală.

Sumele respective urmau a fi transmise prin intermediul instituţiilor bancare sau de transfer de numerar către complicii învinuiţilor, persoane aflate în stare de libertate, care ridicau ulterior banii depuşi de către victime.
În alte situaţii, învinuiţii le-au determinat pe victime să achiziţioneze coduri de reîncărcare pentru cartele de telefonie mobilă, fiind astfel reîncărcate cartelele folosite de învinuiţi.

În modalităţile descrise anterior, în cursul anului 2013, 14 învinuiţi privaţi de libertate au indus în eroare un număr de 78 de părţi vătămate, pretinzându-le sume cuprinse între 2.000 şi 25.000 de lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cursul zilei de azi în penitenciarele indicate anterior au fost ridicate 30 de telefoane mobile şi mai multe cartele telefonice.

Cercetările sunt efectuate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R..

Facem precizarea că punerea sub învinuire este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, informează Ministerul Public, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Cookies