Percheziții la o clinică unde se prelevau ilegal ovule umane pentru trafic în Israel

de:
19 feb. 2013
7 Afișari
Percheziții la o clinică unde se prelevau ilegal ovule umane pentru trafic în Israel

Clinica ar fi deținută de un medic israelian, anunță România tv, în Israel plecând și ovulele prelevate de la românce, pentru a fi inseminate femei din Israel. Femeile de la care erau prelevate ovulele, de obicei studente sărace, primeau 600 de euro pe un ovul. Cuplurile din Israel plăteau, însă, 4.000 de euro, conform Realitatea tv.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au procedat la destructurarea acestui grup infracţional organizat, constituit din 11 persoane, cetăţeni români şi israelieni, specializaţi în săvârşirea infracţiunii de trafic de celule de origine umana.

Reprezentanţi ai unei clinici private din municipiul Bucureşti, împreună cu cetăţeni israelieni specialişti în domeniul reproducerii asistate, obţineau bani din procurarea materialului genetic necesar realizării procedurilor ce presupun fertilizarea „in vitro”, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.

Învinuiţii racolau femei care, în schimbul sumei de 600 de Euro, şi-au dat acordul în vederea urmării procedurilor ce presupun extracţia de ovocite. Materialul genetic obţinut era utilizat ulterior la realizarea de embriotransferuri- pentru nişte persoane aflate în dificultate de a procrea pe cale naturală şi care doreau să fie supuse, contra cost, tehnicilor de reproducere umană asistată.

Ovulele erau prelevate de la studente sărace, informează Realitatea Tv.

Procurorii D.I.I.C.O.T. vor proceda la audierea învinuiţilor şi vor dispune măsurile legale în cauză după finalizarea audierilor.

Acesta nu este primul caz de acest tip din Româia, celebru fiind cazul clinicii Sabyc. Şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, alături de medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul traficului de ovule. De asemenea, Victor Zota, fost director executiv ANT, a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.

De asemenea, instanţa a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), la şase luni de închisoare cu executarea pedepsei.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată în 24 februarie 2010 pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT şi Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT.

Potrivit procurorilor, patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Angajaţii clinicii ţineau evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţilor de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentaţiei acordate, a transportului, dar şi plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică.

Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

De asemenea, procurorii DIICOT au solicitat instanţei dizolvarea SC Sabyc SRL, „având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracţiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de trei ani”.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a trei autoturisme proprietatea inculpatului Harry Mironescu, respectiv autoturismele marca Mecedes Benz S 350, Lamborghini Gallardo şi Mercedes Benz S 500, precum şi asupra sumei de 113.600 de euro.

Cookies