ARHIVA B365

Percheziții în penitenciare și locuințe, pentru escrocherii de tipul Accidentul

În ziua de miercuri, 4 februarie a.c., poliţiştii Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, au făcut cinci percheziţii în municipiul Bucureşti, judeţul Ilfov, judeţul Argeş şi într-un penitenciar din provincie, în vederea destructurării unui grup specializat în comiterea infracţiunii de înşelăciune prin telefon, informează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Judiciariştii Secţiei 22, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Sector 6 au început documentarea activităţii infracţionale a bănuiţilor, în luna decembrie 2014, în urma sesizărilor primite cu privire la comiterea mai multor infracţiuni prin metoda „Accidentul”.

În urma verificărilor efectuate în acest caz, s-a reuşit identificarea bănuiţilor constatându-se faptul că, infracţiunile au fost comise de persoane deţinute într-un penitenciar, cu sprijinul unor coautori aflaţi în libertate.

Continuând cercetările privind activitatea infracţională a grupului, poliţiştii au constatat faptul că, bănuiţii, sub diferite pretexte au reuşit să convingă telefonic 14 părţi vătămate să ofere persoanelor aflate în libertate diverse sume de bani.

Cu ocazia percheziţiilor efetuate, au fost identificate şi ridicate 17 telefoane mobile, 14 cartele SIM, precum şi alte bunuri şi înscrisuri.

Prin activitatea infracţională, aceştia ar fi produs un prejudiciu în sarcina părţilor vătămate de 135.000 de lei, 6.330 de euro şi 500 de dolari.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, cu trei dintre bănuiţi în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, activităţile sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor în cauză, inclusiv a stabilirii cu certitudine a participaţiei la comiterea infracţiunilor şi a celor cinci persoane aflate în penitenciar.

Acţiunea Poliţiei Capitalei a beneficiat de sprijinul de specialitate al D.O.S. – I.G.P.R. şi de suportul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în acest gen de situaţii.

Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă a fi cunoscuţi însă nu vă apelează de pe un număr ştiut de dumneavoastră, verificaţi veridicitatea informaţiilor prezentate prin apelarea acelei care s-a recomandat a fi.

Totodată, nu comunicaţi telefonic informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs invitaţiei de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpăra cartele preplătite.

Dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru comunicarea datelor şi a numărului de telefon care v-a apelat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button