ARHIVA B365

Percheziții DNA la Primăria Constanța și la Neptun TV, în cazuri de corupție

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia publică unde au loc percheziţii este Primăria Constanţa, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relaţiile acestei instituţii cu mai multe firme, între care şi societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL.

Potrivit surselor citate, percheziţii au loc şi la punctele de lucru din Cluj şi Constanţa ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanţa şi la un punct de lucru din Bucureşti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanţa al SC Polaris M. Holding şi la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonată de primarul Constanţei, Radu Mazăre şi de omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, procurorii DNA fac percheziţii la locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la Carmen Ghermuş (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky.

Anchetatorii vor ridica la percheziţii documente, respectiv facturi, chitanţe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanţa cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar.

Investigația ANI, care a vizat ultimele două mandate de primar ale lui Mazăre, a fost declanșată în anul 2010, având la bază un articol de presă în care se vorbea despre un contract de un milion de euro atribuit unei firme a lui Strutinsky, conform unor surse citate de AGERPRES.

În urma verificărilor, s-a constatat că Radu Mazăre a semnat, în perioada 2008-2013, mai multe contracte de prestări servicii cu SC Conpress Holding SRL, unde Sorin Strutinsky era asociat. O altă firmă controlată de omul de afaceri, Soti Cable Neptun SRL, a beneficiat, în 2013, de un contract de finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Constanța.

Potrivit surselor, verificările efectuate ulterior în acest caz au indicat faptul că Radu Mazăre și Sorin Strutinsky aveau interese economice comune, ei fiind asociați ca persoane fizice sau prin intermediul unor firme la opt societăți comerciale, din imobiliare, turism sau comerț. În plus, primarul și omul de afaceri erau co-proprietarii a două terenuri din București.

Iată și comunicatul Neptun TV, referitor la percheziții:  „Astăzi, 5.02.2015, poliţişti şi jandarmi, sub coordonarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au descins la sediul SC Soti Cable Neptun SRL din Constanţa şi la studioul acesteia din Bucureşti, la primele ore ale dimineţii.
Aceştia au aşteptat sosirea reprezentanţilor societăţii şi au prezentat un mandat de percheziţie în temeiul căruia au solicitat contractele încheiate de SC Soti Cable Neptun SRL cu diverşi parteneri în perioada 2007 – 2010. Urmare a solicitării poliţiştilor din echipa trimisă de DNA, SC Soti Cable Neptun SRL a pus la dispoziţie toate actele menţionate în mandat. Prin urmare, percheziţia a însemnat, în realitate, o acţiune de predare-primire de documente.
La sediul societăţii din Bucureşti, operaţiunea s-a terminat rapid datorită faptului că acolo nu există niciun document din cele solicitate.
La sediul din Constanţa, percheziţiile au durat câteva ore întrucât poliţiştii au solicitat documentele originale şi a fost nevoie de xerocopierea acestora.
Mandatul de percheziţie a fost încuviinţat de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Secţia I Penală a Curţii de Apel Bucureşti, în baza Încheierii nr. 4/P din data de 04 februarie 2015, pronunţată în dosarul nr. 709/2/2015, ca urmare a solicitării transmise cu adresa nr. 964/P/2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.”

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, preşedintele CVM Tomis Constanţa, a fost reţinut de procurorii DNA, miercuri, într-un dosar în care este suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, urmând ca joi să fie dus în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

El este acuzat că ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei şi 25.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cu care este asociat în mai multe firme.

În decembrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate cerea DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, în care este asociat şi Sorin Strutinsky.

Potrivit unor surse, Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociaţi în nouă firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit că primarul Radu Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile pentru susţinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului „Sărbători de Iarnă – Orăşelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci că acţiunea ANI împotriva primarului Radu Mazăre este netemeinică şi preciza că respectivele contracte au fost încheiate în urma unor licitaţii.

Soti Cable Neptun SRL a fost înfiinţată în 1993, reprezentanţii companiei precizând atunci că are angajaţi 200 de jurnalişti.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Iată comunicatul DNA: „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, de serviciu și a unor infracţiuni economice, comise în perioada 2008 – 2014.

În cursul zilei de 05 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații situate în municipiul București și în județele Constanța și Cluj, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

Ieri, miercuri, Sorin Struținsky, apropiat al lui Radu Mazăre, a fost reținut de DNA, pentru luare de mită. El este acuzat de dare de mită și trafic de influență. El ar fi primit 635.000 de lei și 25.000 de euro de la o firmă pentru a interveni la funcționari au Companiei ADministrația CAnalelor Navigabile Constanța, pentru plata lucrărilor făcute de firma respectivă, în baza unui contract. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button