Pepene, hai la pepenele roșu! Istoria neobișnuită a celui mai îndrăgit fruct de sezon

27 iul. 2021
273 afișări
Pepene, hai la pepenele roșu! Istoria neobișnuită a celui mai îndrăgit fruct de sezon
Pepene, hai la pepene roșu! Istoria neobișnuită a celui mai îndrăgit fruct de sezon. Sursa foto: Unsplash

Pepene, lubeniță sau harbuz, indiferent cum îi spui, este imposibil să treacă vara fără să savurezi o felie rece și aromată de pepene verde. Dar pepenele, așa cum îl știm noi azi, zemos, cu miezul rubiniu dulce, nu arăta tocmai așa, și cu siguranță nu era nici pe departe la fel de dulceag.

Cu pepenele roșu nu-i de joacă – vara este aproape nelipsit din casele românilor, americanii i-au închinat luna iulie din fiecare an, iar chinezii au realizat un muzeu de amploare dedicat pepenilor.

Denumit oficial Citrullus lanatus, pepenele roșu este o planta erbacee din familia Cucurbitacee, din care fac parte si legume precum castravetele, dovlecelul si dovleacul. Partea teoretică este incontestabilă și recunoscută de toată lumea, problema apare în momentul în care experții încearcă să identifice locul exact de unde a apărut strămoșul actualului soi de pepene roșu.

De unde provine pepenele roșu

Totuși, cercetătorii estimează că pepenele roșu își are originile în deșertul Kalahari, din sudul Africii, însă există și păreri conform cărora pepenele roșu provine de pe coasta de vest a Africii, în Nigeria de astăzi, sau în nord-estul continentului, în deșerturile din Egipt sau Sudan. Nu mai puțin de șapte specii și subspecii din aceeași clasă – Citrullus – provin din Africa.

Cel mai apropiat soi de cel din zilele noastre ar fi, potrivit cercetătorilor de la Universitățile din Washington și Sheffield, cel denumit Kordofan sudanez, care a fost domesticit pentru a fi cultivat organizat în Darfur, regiunea vestică a Sudanului, potrivit The Economist.

Pepenele roșu din ziua de astăzi este extrem de diferit de cel „străvechi”

Trebuie menționat faptul că soiul Kordofan din Sudan este unul dintre puținele soiuri sălbatice din familia Citrullus care are mai degrabă o aromă neutră apoasă, comparativ cu „neamurile” sale, care sunt extrem de amare.

Acest lucru este și mai relevant dacă luăm în calcul picturile găsite într-un mormânt din Egiptul antic, vechi de peste 4.450 de ani, unde este surprins un pepene cu un aspect extrem de asemănător cu cel pe care îl consumăm în zilele noastre. Se presupune că în antichitate pepenii erau gătiți și îndulciți pentru a putea fi consumați.

Sursa foto: The Economist
Sursa foto: The Economist

Pepenele „străvechi” cu siguranță nu ar fi pe gustur multor amatori de pepene roșu, acesta fiind mai degrabă fără gust, cu miezul tare. Acesta era cultivat în deșerturile aride ale Africii pentru că reprezenta o sursă importantă de apă potabilă. Pentru a se ajunge la miezul rubiniu și la aroma dulce din ziua de astăzi a fost nevoie de multe generații de reproducere selectivă.

Din Africa, pepenii au fost aduși în țările mediteraneene, iar de acolo au fost duși în alte părți ale lumii, pentru ca astăzi să existe 96 de țări unde se cultivă peste 1.200 de soiuri diferite de pepene roșu. România este al treilea producător de pepeni din Uniunea Europeană, după Spania și Grecia.

Pepenele roșu este, pentru unii, mai mult decât un simplu fruct

Pepenele roșu reprezintă în unele colțuri ale lumii adevărate simboluri culturale. Spre exemplu, în China, la mică distanță de Beijing, există un muzeu dedicat pepenilor verzi. Această regiune este una dintre cele mai mari regiuni producătoare de pepeni de pe Glob.

Între timp, în SUA, americanii au numit luna iulie drept Luna Națională a Pepenelui Verde, datorită faptului că în această lună se atinge vârful producției.

Nu în ultimul rând, pepenele verde a fost desemnat în 2007 leguma oficială a statului Oklahoma. În statul Oklahoma, dar și în alte părți ale lumii, pepenele este considerat o legumă, pornind de la faptul că acesta face parte din aceeași familie cu dovlecelul și castravetele.

Cookies