„Pentru toți românii, soarele la București răsare!”- imagini inedite din Capitală, din anii 90 VIDEO

de:
18 dec. 2014
54 Afișari

Într-un filmuleț realizat de Departamentul Informațiilor Publice și Sahia Film în anii 90, Bucureștiul este prezentat drept „orașul cărților, atelierelor și expozițiilor de artă”, în care Mihai Eminescu „a sfințit cu pașii și cu cuvintele sale străzile și sufletul acestei cetăți”, un oraș care are ca simboluri Arcul de Triumf, Hanul lui Manuc, Palatul Suțu, Biblioteca Naționala și Banca Națională- care „se sprijină pe brațul Lipscaniului”, clădirea CEC, dar și Muzeul Național al României.

Este prezentat totodată Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, dar și recent înființatul, pe atunci, Muzeu al Țăranului Român, laolaltă cu Muzeul Satului, Grădina Cișmigiu și Teatrul Național.

În prezentarea video de mai sus este relatată și o mică istorie a Capitalei, încă de la prima atestare documentare, dar și felul în care, mai târziu, „păduri grațioase de beton și clorofilă au răsărit pe maluri de apă dulce îndemnând fantezia să hoinărească”.

Totodată, se precizează că, în momentul respectiv, Capitala avea 3 milioane de locuitori și că „pentru toți românii, soarele la București răsare!”

♦♦♦

Sahia Film a fost, până în decembrie 1989, cel mai mare studio producător de film documentar din România.  În anul 2006, toată arhiva Sahia Film a trecut la Arhiva Națională de Filme.

Cookies