Pentru toți bucureștenii care trec acum pe lângă Palatul Parlamentului: acum se votează Guvernul care, probabil, o să pice la vot

20 oct. 2021
406 Afișari
Pentru toți bucureștenii care trec acum pe lângă Palatul Parlamentului: acum se votează Guvernul care, probabil, o să pice la vot
Pentru toți bucureștenii care trec acum pe lângă Palatul Parlamentului: acum se votează Guvernul care, probabil, o să pice la vot

Guvernul alcătuit de premierul desemnat Dacian Cioloș intră azi la ceea ce se cheamă “ testul votului în Parlament”.  Teoretic, după ce pui pe hârtie voturile pe care le poate aduna un cabinet exclusiv USR, Guvernul Cioloș nu are cum să treacă. Practic, vedem mai pe după-amiază ori chiar mai pe seară.

După ce, ieri, miniștrii propuși de Dacian Cioloș au picat pe capete la votul (consultativ) din comisiile parlamentare de specialitate (unul singur a trecut, dar din greșeală, deci de facto e tot picat), azi a ziua în care Dacian Cioloș, premier desemnat, cere votul Parlamentului pentru tot cabinetul său.

Miercuri, 20 octombrie, ziua în care Parlamentul votează (sau nu) Guvernul Cioloș

Pentru Dacian Cioloș, pare imposibil să strângă voturile necesare: un Guvern este votat de Parlament cu 234 de voturi, USR are 80 de parlamentari, iar PSD, PNL și AUR spun (oficial) că nu vor da undă verde. 

Dar, până să vedem dacă a trecut sau a picat Guvernul Cioloș, să vedem ce promite premierul desemnat: „în șase luni, putem controla pandemia”, iar executivul va scădea facturile cu 30%.

Ședința plenului reunit a început undeva pe la ora 10;00, iar premierul desemnat și-a prezentat programul de guvernare și măsurile.

“Vin în fața dumneavoastră pentru a vă cere responsabilitate, pentru a vă cere un vot pentru un guvern de criză. Indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le împărțim cu cetățenii. Suntem într-un moment de criză profundă”, a spus Dacian Cioloș.

Despre haos și vină în „stare de calamitate”

Dacian Cioloș a mai spus că nu s-a dus în fața parlamentarilor „ pentru a ataca” pe cineva și nici pentru a găsi vinovați.

„Sunt aici pentru a-mi asuma ce poate fi făcut de aici înainte. Sunt aici pentru a fi la dispoziția cetățenilor într-un moment de criză. (,,,) Ne interesează să scoatem căruța din morcilă. Știu că un guvern minoritar nu e o soluție excepțională, dar situația este excepțională.”, a declarat premierul desemnat.

Dacian Cioloș susține că el și Guvernul pe care îl propune au soluții și pentru criza pandemică, și pentru uriașa problemă a facturilor la curent electric și gaze naturale.

Reducerea TVA de la 19% la 5% și eliminarea accizei pentru criza prețurilor la energie. Scădem facturile cu 30%. Pentru controlul pandemiei, vrem folosirea certificatului verde care include și trecere prin boală sau testarea periodică. Dacă măsurile pe care le discutăm acum ar fi puse în practică mâine, 70% din populație poate fi imunizată până în mai. În șase luni putem controla pandemia.”, a spus Cioloș.

Cum arată numărul de voturi din Parlament, partid cu partid

Așadar, azi e ziua votului pentru Guvernul Cioloș, iar numărul de voturi necesare învestirii unui Guvern nu pare, matematic, suficient, în condițiile în care PSD, PNL, AUR spun că nu vor vota cabinetul USR, numărul necesar de voturi este 235, iar lucrurile arată așa.

  • PSD – are 157 de parlamentari
  • PNL – are 134 de parlamentari
  • USR – are 80 de parlamentari
  • AUR – are 43 de parlamentari
  • UDMR – are  29 de parlamentari
  • Minorități – au 18 parlamentari
  • Neafiliați – 5 parlamentari   

Guvernul Cioloș, ziua votului. Pașii următori

În situația în care Guvernul Cioloș nu adună 234 de voturi – iar aceasta este, din toate informațiile și calculele de până acum, cea mai posibilă variantă – criza politică va atinge un nou nivel.  Președintele trebuie să convoace noi consultări și să desemneze alt premier – oricât de neverosimil ar părea, Florin Cîțu este, în continuare, un nume invocat. Dacă două propuneri ale președintelui pică în Parlament, președintele poate dizolva Parlamentul, iar asta înseamnă alegeri anticipate. Dar, pentru început, să trecem de ziua de azi și să înțelegem ceva din ea.

Cookies