Pentru ce categorii de clădiri nu este obligatoriu un certificat energetic? (P)

12 mai 2021
612 Afișari
Pentru ce categorii de clădiri nu este obligatoriu un certificat energetic? (P)

O tranzacție imobiliară, indiferent că este vorba despre o vânzare sau despre o închiriere, necesită câteva elemente birocratice pentru a fi legală.

Unul dintre aceste elemente birocratice este certificatul energetic, care trebuie să însoțească aproape orice înstrăinare de imobil și aproape orice închiriere.

Deși este un document care costă și reprezintă un stres în plus pentru proprietarii de imobile, certificatul energetic este cât se poate de util.

În jurul său se conturează o mulțime de avantaje:

  • Oferă transparență privind consumul de energie al imobilului. Astfel, cel care vinde are o pârghie pentru a obține mai mulți bani, iar cel care cumpără își poate face calculele mai bine privind costurile de întreținere;
  • Este un bun început pentru o eficientizare a consumului. Informațiile oferite de certificatul energetic pot fi un punct de plecare către o izolare termică mai bună sau către achiziția de consumatori mai eficienți;
  • Ajută la diminuarea gradului de poluare din atmosferă.

Vedeți mai multe despre aceste avantaje ale certificatului energetic în articolul Certificatul energetic – certificat care atestă avantaje considerabile.

În principiu, orice clădire poate beneficia de pe urma eliberării unui certificat de performanță energetică. Ceea ce puțini proprietari de clădiri știu este că nu toate construcțiile au nevoie de un astfel de document. Exista destul de multe construcții care sunt scutite de obligație.

Ce clădiri nu au nevoie de un certificat energetic?

  1. Lăcașurile de cult. Bisericile și clădirile cultelor religioase nu au nevoie de un certificat energetic, dat fiind faptul că activitatea din interiorul lor este ocazională;
  2. Clădirile cu o suprafață utilă ce nu depășește 50 de metri pătrați. Există foarte multe clădiri de locuit care au o suprafață utilă mică, de până în 50 de metri pătrați. Acestea au, de regulă, un consum de energie destul de mic, ceea ce nu ridică obligativitatea unui certificat energetic;
  3. Imobilele pentru care nu s-a făcut recepția. Imobilele nerecepționate, care încă nu au fost date în folosire pot fi înstrăinate fără a fi nevoie de un certificat. În momentul în care se face recepția locuinței însă, noul proprietar trebuie să aibă un astfel de document.
  4. Depozitele de mărfuri. Chiar dacă depozitele de mărfuri au întotdeauna oameni care lucrează în ele, acestea nu au nevoie de un certificat energetic, deoarece în cea mai mare a timpului nu au nevoie de încălzire;
  5. Clădirile folosite mai puțin de 4 luni pe an. Dacă o clădire este folosită pentru o perioada mai mică de 4 luni pe an, poate fi înstrăinată fără obligativitatea unui certificat.
  6. Monumentele protejate de lege. Există foarte multe clădiri cu o valoare istorică foarte mare, care nu pot fi modificate din punct de vedere estetic sau structural. Pentru aceste clădiri un certificat energetic ar fi inutil, deoarece o îmbunătățire a eficienței energetice este imposibilă.

Pentru toate celelalte clădiri de locuit sau în care se desfășoară activități umane, certificatul energetic este obligatoriu. Din fericire, acesta are în general un cost destul de mic (depinde de tarifele auditorului ales, desigur) și are o valabilitate de 10 ani, așadar, efortul de a-l elibera este unul minim.

Cookies