Pentru bucureștenii care voiau să ajungă acolo (și nu numai): Lacul Scropoasa nu mai arată ca pe Insta. A dispărut! FOTO

16 iun. 2021
938 afișări
Pentru bucureștenii care voiau să ajungă acolo (și nu numai): Lacul Scropoasa nu mai arată ca pe Insta. A dispărut! FOTO
Lacul Scropoasa, în zilele lui bune.

Mulți oameni își doresc să viziteze Lacul Scropoasa, ajuns deja faimos pe rețelele de socializare. Dar, dacă aveați în plan să faceți o vizită acolo, veți rămâne surprinși că apa turcoaz nu mai este, lacul a dispărut! Care este motivul.

Lacul Scropoasa nu mai arată ca-n fotografiile de pe Instagram. Ci mai degrabă seamănă cu un mic lac, urâțel și neștiut de lume. Dar, care este, de fapt, motivul pentru care Lacul Scropoasa a dispărut?

Ok, știm că sunteți curioși cum arată Lacul Scropoasa în perioada aceasta, dar înainte, să explicăm de ce s-a întâmplat una ca asta: vânătorii de poze fancy/ cool au rămas fără unul dintre cele mai instagramabile locuri din România. Ah, da, din FERICIRE pentru natură, acum, pe drumul către lac, vor fi mai puține gunoaie uitate și aruncate de câte unii :).

Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa, în zilele lui bune.

Explicația pentru dispariția Lacului Scropoasa

Primul baraj din România, Barajul Scropoasa a fost construit în anul 1929 prin lucrările ample pentru acea vreme desfășurate în Cheile Orzei. În anul 1935 hidrocentrala Dobrești a fost și ea terminată și a început să producă energie electrică. Cu excepția palelor de la turbine, echipamentele sunt în mare parte cele originale.

Din când în când, lacul se colmatează cu aluviunile aduse din amonte. În momentul în care apele uzinate devin mâloase (în condițiile în care lacul este alimentat cu apă curată), este necesară decolmatarea, prin deschiderea golirii de fund. Ultima golire a fost făcută în 2013.

Apele curate care se văd ieșind în ultimul plan dintre gratii sunt de fapt debușeul captării de pe Brătei. Pe râul Brătei, o vale paralelă cu Ialomița, la câțiva kilometri spre vest există un stăvilar care trimite apa printr-un tunel în lacul Scropoasa pentru a mări aportul de apă din lac. Interesant este că odată cu umplerea lacului, această scurgere (debușeu) devine subacvatică și este vizibilă numai în ocazii speciale cum este aceasta.

Golirea actuală are loc în perioada 14-24 iunie 2021, potrivit internautului Mihai-Andrei Cațan.

Lacul Scropoasa golit
Lacul Scropoasa în această perioadă. Sursă foto: Facebook/ Tănțel Cristian

Mai jos puteți vedea și înregistrarea momentul în care Barajul Scropoasa este golit, în data de 14 iunie 2021.

P.S: Rezistați încă puțin, vânători de locuri instagramabile! Să nu vă uitați tocurile atunci când o să porniți în drumeția către lac :).

Sursă foto: Tãnţel Cristian

Cookies