Pensiile speciale pentru parlamentari, APROBATE de Parlament. Câți bani în plus vor primi

de:
15 dec. 2015
0 Afișari
Pensiile speciale pentru parlamentari, APROBATE de Parlament. Câți bani în plus vor primi

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, să promulge proiectul, informează mediafax.ro.

Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, suplimentară, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru stat, prin care era modificată Legea pensiilor speciale, acceptând, parţial, criticile aduse de Klaus Iohannis.

Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii. Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea.

În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, după ce şi preşedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz, a transmis că un nou vot este obligatoriu.

La doilea vot, legea a obţinut 287 de voturi „pentru” şi cinci abţineri şi un vot „împotrivă”, liberalii anunţând că nu vor vota în plen, pentru a se „delimita” de acest proiect.

În cele din urmă, legea a fost anunţată ca fiind aprobată în integralitate, cu amendamentele aduse de Comisii.

♦♦♦

Conducerea Parlamentului a aprobat, luni, solicitarea liderul grupului PSD din Camerei Deputaţilor Marian Neacşu privind introducerea legii pensiilor speciale pentru parlamentari pe ordinea de zi a plenului de marţi, a declarat vicepreşedintele Camerei, liberalul Ludovic Orban.

Legea care prevede introducerea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis şi s-a aflat în faza de reexaminare. Şeful statului poate respinge promulgarea o singură dată.

La 6 octombrie, plenul Parlamentului a decis retrimiterea la comisia de statut a raportului la privind pensiile parlamentarilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu, această decizie fiind criticată de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a propus retrimitrea la comisie pentru două săptămâni pentru ca raportul să fie modificat în sensul ca parlamentarii care vor beneficia de pensii parlamentare să aibă mimin un mandat şi nu un an, cum este în prezent în raport.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz, preşedintele Comisiei de statut care a elaborat raportul la cererea de reexaminare a legii pensiilor parlamentarilor, a spus că la Parlamentul European perioada minimă necesară pentru ca un parlamentar să primească indemnizaţia de limită de vârstă este de minim un an şi nu de un mandat.

Liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat că PSD doreşte adoptarea acestei legi, dar se teme să-şi asume iniţiativa, liberalul propunând respingerea proiectului de lege. Liberalii au mai susţinut la acea dată că vor contesta legea la Curtea Constituţională, în cazul în carea va fi aprobată de Parlament.

Cookies