ARHIVA B365

Penalizări pentru firma lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta

Potrivit Ziarului Financiar, directorul Hidro Prahova, Dumitru Pantea, a precizat că penalităţile se aplică deja, dar că acestea nu pot depăşi suma de un milion de euro. Acesta a mai spus că a fost contactat de reprezentanţii constructorului, care au solicitat prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor.

Nu a fost luată o decizie în acest sens, astfel că până se va ajunge la un acord, se vor aplica penalităţile din contract.

Asocierea SC Euroconstruct Trading 98-SC Grossman Engineering Group, executantul lucrărilor de canalizare de la Comarnic ce face obiectul unei anchete a DNA, începe să plătească penalităţi de 0,1% pe zi din valoarea contractului întrucât a expirat termenul la care lucrările ar fi trebuit terminate.

Asocierea SC Euroconstruct Trading 98 SRL- SC Grossmann Engineering Group SRL, care a câştigat licitaţia pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic din fonduri europene, a depăşit din nou termenul de finalizare a lucrărilor, stabilit, în urma unei prelungiri a contractului, pentru data de 5 martie 2015, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX Dumitru Pantea, directorul general al Hidro Prahova, firma la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova şi care derulează proiectul european, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest context, Pantea a spus că, începând de vineri, constructorii trebuie să plătească, potrivit contractului, penalităţi de 0,1 la sută pe zi din valoarea totală a lucrărilor, dar suma penalităţilor nu poate depăşi un milion de euro.

„Am demarat procedurile de reziliere, sunt acum în penalităţi. Conform contractului, penalităţile sunt de 0,1 la sută (pe zi – n.r.) din valoarea totală a contractului, dar nu mai mult de un milion de euro” a spus Dumitru Pantea.

Întrebat dacă în ultima perioadă, de când a început ancheta procurorilor anticorupţie care vizează deturnarea de fonduri europene din contractul pentru canalizarea de la Comarnic, a fost contactat de către reprezentanţi ai constructorului, directorul Hidro Prahova a răspuns afirmativ, precizând că a fost contactat pentru a discuta despre prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor.

„Probabil vom prelungi dacă se angajează că lucrează, nu ştiu, să vedem, încă suntem în discuţii. Dar deocamdată ei sunt în penalităţi. (…) Noi ne-am luat toate măsurile ca să-i executăm”, a adăugat Pantea.

Acesta a precizat că SC Grossmann Engineering Group SRL nu mai este liderul asocierii care a câştigat contractul pentru canalizarea de la Comarnic şi că lider de asociere este acum SC Euroconstruct Trading 98.

„Se face un inventar al lucrărilor executate, al lucrărilor de executat, dacă ei îşi asumă răspunderea, pentru că s-a schimbat liderul de echipă, nu mai este Grossmann, este Euroconstructul, dacă noul lider de echipă se angajează că va termina lucrările într-un termen «de», atunci vom continua cu ei. Dacă nu, vom rezilia contractul. Dacă în 30 de zile noul lider nu se angajează că va demara lucrările, atunci reziliem contractul”, a mai spus directorul general al SC Hidro Prahova, beneficiar al contractului.

Totodată, Dumitru Pantea a precizat că pe organizarea de şantier de la Comarnic constructorii nu mai au curent electric, ci doar alimentare cu apă.

Este pentru a doua oară când asocierea SC Euroconstruct Trading 98 SRL- SC Grossmann Engineering Group SRL depăşeşte termenul prevăzut în contract pentru finalizarea lucrărilor de extindere a canalizării de la Comarnic.

Luna trecută, DNA Ploieşti a deschis o anchetă care vizează infracţiuni de deturnare a fondurilor europene şi evaziune fiscală în derularea acestui contract. În dosarul instrumentat de DNA, cumnatul premierului Victor Ponta şi omul de afaceri Vladimir Ciorbă sunt arestaţi preventiv pentru constituire de grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală. În acelaşi dosar, sunt puşi sub control judiciar deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi şeful CJ Prahova Mircea Cosma, acuzaţi că l-au susţinut pe Herţanu pentru ca firma sa să obţină contractul pentru extinderea canalizării de la Comarnic.

DNA susţine că Herţanu şi alţi trei oameni de afaceri au deturnat şi şi-au însuşit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei, „bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări” şi că cei patru s-au sustras de la plata către stat, „prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei, din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button