Pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 5 ani pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor. Amenzi mai mari și pentru arderea miriștilor

07 apr. 2022
1872 afișări
Pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 5 ani pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor. Amenzi mai mari și pentru arderea miriștilor
Pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 5 ani pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor. Amenzi mai mari și pentru arderea miriștilor. Sursa foto: Facebook/ Ministerul Mediului - România

Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 5 ani pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor. De asemenea, au crescut și amenzile pentru arderea miriștilor. Anunțul a fost făcut de Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Pedeapsă cu închisoarea pentru incendierea sau îngroparea deșeurilor

Autoritățile iau măsuri de eficientizare pentru gestionarea deșeurilor, iar cea mai importantă decizie este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Acestea afectează grav mediul, iar Tanczos Barna anunță că, Guvernul a luat decizia, ca ele să fie pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani.

„Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane”, a declarat ministrul Mediului.

Incriminările vor intra în vigoare imediat ce ordonanța de urgență va apărea în Monitorul Oficial.

De asemenea, cresc și amenzile pentru cei care abandonează gunoaiele, astfel:

  • de la 10.000 până la 20.000 de lei, pentru persoanele fizice;
  • de la 50.000 până la 70.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Guvernul a aprobat și amenzi mai mari pentru arderea miriștilor

Tot printr-o ordonanță de urgență au fost majorate de Guvern și amenzile pentru arderea miriștilor, astfel:

  • între 7.000 de lei și 15.000 de lei, pentru persoanele fizice;
  • între 50.000 de lei și 100.000 de lei, pentru persoanele juridice.

„Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară. Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti (…).”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a subliniat că aceste arderi de miriști, unele chiar în zone protejate, poluează aerul și distrug habitatul unor specii.

Tanczos Barna a dat exemplul incendiului din Parcul Natural Văcărești:

„Văzând ce s-a întâmplat acolo şi văzând cât de mare este iresponsabilitatea cetăţenilor cred că amenzile trebuie să fie cât se poate de mari şi cât se poate de drastice”, a declarat ministrul Mediului.

Cookies