Pe cine vânează detectivii particulari din Bucureşti

de:
27 apr. 2011
33 afișări
Pe cine vânează detectivii particulari din Bucureşti

La finele anilor ’90 şi imediat după 2000, când au apărut primele agenţii de profil, românii au crezut că detectivii pot căuta şi găsi orice şi pe oricine. Maria Bumbaru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Detectivilor Particulari din România (ANDPR), a declarat pentru B365.ro, că la început a primit solicitări care mai de care mai fanteziste. Românii voiau să îi pună pe detectivi pe urmele câinilor pierduţi, să le găsească prietenii din copilărie, să recupereze bijuteriile furate, să îi identifice pe securiştii care intrau în lipsa proprietarilor în casă, dar şi să demonstreze că extratereştrii au pătruns noaptea în locuinţele lor.

În cartierul Ferentari, un caz a fost destul de dificil de rezolvat pentru că detectivii au fost înconjuraţi chiar de cei pe care îi aveau în vizor, iar Bumbaru spune că nu le-a fost deloc uşor să scape fără incidente.

O altă solicitare a venit din partea unui proxenet, care voia ca detectivii să o găsească pe o tânără care făcuse parte din reţeaua lui. Dacă detectivii i-ar fi acceptat oferta, prezentată într-o geantă cu câteva sute de mii de euro cash, fata, care ştia prea multe şi reuşise să scăpe din mâinile lui, ar fi fost, cel mai probabil, ucisă.

Un bătrân le-a cerut detectivilor să afle dacă prietena sa, cu zeci de ani mai tânără, îl iubeşte dezinteresat. Când a aflat că a fost înşelat de tânără i s-a făcut rău în biroul agenţiei Axom Romagent. Bumbaru i-a căutat familia în SUA pentru a anunţa acest incident. Omul şi-a pierdut viaţa în România, în spital, pentru că nu a putut suporta şocul.

Infidelitatea, mai puţin interesantă decât acum 10 de ani

Cazurile s-au schimbat radical, iar solicitările vin acum din partea companiilor care au suspiciuni în privinţa angajaţilor de top. Dacă în anii 2000 – 2005 infidelităţile ţineau piaţa, cazuistica s-a modificat pentru că decizia de a continua sau de a desface o relaţie de cuplu nu se mai axează pe dovezile de infidelitate, procedura divorţului s-a simplificat, iar copiii se încredinţează părintelui care le poate oferi condiţii de viaţă mai bune.

Infidelitatea partenerilor de viaţă nu îi mai preocupă decât pe bucureştenii bogaţi şi geloşi, pe cei cu principii sau pe fantezişti. Bumbaru spune că bucureştenii cu bani care trimit detectivi pe urmele partenerilor lor sunt şi cei care ocupă prima pagină a ziarelor. Persoanele cu principii apelează la detectivi pentru că vor să ia o decizie bazată pe adevăr şi nu pe suspiciune. Fanteziştii, destul de puţini la număr, adoră să fabuleze şi sunt dispuşi să plătească anchetele, deşi infidelitatea este doar rodul imaginaţiei lor.

O latură aparte a solicitărilor persoanelor fizice este aceea a cazurilor de dispariţie. Maria Bumbaru spune că reţelele de proxeneţi acţionează destul de puternic şi reuşesc să profite de naivitatea unor tinere. De exemplu, o tânără îndrăgostită de un cetăţean străin ar fi ajuns pe mâinile unor proxeneţi dacă nu ar fi fost făcută o anchetă. Șarmant, romantic, străinul cu care tânăra urma să se căsătorească părea bărbatul perfect. Ancheta plătită de tatăl fetei a scos la iveală faptul că viitorul soţ era antemergătorul unei reţele de proxeneţi.

Maria Bumbaru spune că piaţa de profil a evoluat în anii de criză economică pentru că multe companii, care au avut afaceri pe un trend descendent, au solicitat anchete pentru a depista toate sursele de pierderi.

Detectivii-recuperatori

Pe primul loc în ţară în topul celor mai performante agenţii de profil se află North Detectives din Baia Mare, care realizează, cu precădere, investigaţii în recuperarea de credite. Cum recuperatorii de creanţe au avut cel mai mult de câştigat de pe urma restanţierilor, compania băimăreană a avut o cifră de afaceri de aproape 3,5 milioane de lei, datorită comisioanelor obţinute.

Locul doi în topul agenţiilor de profil a fost ocupat, în 2010, de Axom Romagent, specializată în prevenirea fraudelor corporative. Axom Romagent, firmă condusă de Maria Bumbaru,  se ocupă şi de investigaţii transfrontaliere, datorită celor 20 de companii străine care apelează la detectivii români pentru anchete. Agenţia îi are pe aceşti clienţi în portofoliu pentru că legislaţia îi împiedică pe detectivii din afara graniţelor să facă anchete în România, iar companiile străine trebuie să apeleze la agenţiile autohtone.

Cele mai solicitate anchete acum se axează pe recuperarea de creanţe, frauda în asigurări, recuperarea de leasing-uri sau pe furturile în companii mari – în general cele care activează în reatail şi logistică. Și corectitudinea partenerilor de afaceri este acum anchetată. Astfel, detectivii urmăresc achiziţiile, fuziunile, alianţele, contractele sau parteneriatele celor cu care clienţii lor vor să încheie afaceri.

”Am terminat cu partenerii infideli şi am ajuns la angajaţii neloiali care pleacă cu baze de date, vând secrete şi proiecte ale firmei. Există o vânătoare din acest punct de vedere. De exemplu, atunci când pleacă directorul de vânzări, pleacă cu toţi clienţii, iar asta ar putea duce la falimentul companiei”, a explicat Maria Bumbaru.

Reprezentantul ANDPR susţine că, dacă în România fraudele în asigurările de viaţă sau în cele imobiliare nu sunt încă numeroase, odată cu asigurarea obligatorie a imobilelor vor apărea şi pagube simulate foarte mari.

Conform informaţiilor Mariei Bumbaru, investigaţiile transfrontaliere s-au intensificat pentru că foarte mulţi români care lucrează în străinătate vin cu maşinile în ţară, simulează accidente, le declară furate şi le vând mai departe, iar peste graniţe încasează banii din asigurări. În afara graniţelor, românii sănătoşi încasează bani  de la companiile de asigurări de viaţă  şi pentru ”ipohondrie”, întrucât aduc certificate medicale cu boli grave care, potrivit anchetelor detectivilor, în România încă se obţin uşor.

Transporturile de mărfuri generează, de asemenea, fraude foarte mari. În multe situaţii, conform investigaţiilor, marfa a fost transportată numai în hârtii, nu a existat sau nu a fost niciodată mutată în realitate, doar pentru mişcări de TVA şi alte artificii de natură financiară. Bumbaru spune că peste 80% din cazurile transfrontaliere sunt fraude.

Cum îi pot păcăli angajaţii de top pe executivi

Angajaţii de top sunt acţionari sau îşi fac firme paralele, cresc preţurile sau deturnează anumite fonduri prin companiile respective. Din pleiada de înşelăciuni nu lipsesc nici deconturile false pentru că, spune Bumbaru, prin sistemele noastre, inclusiv cele computerizate, eliberarea de documente facilitează frauda.

”Am avut situaţii în care s-au achiziţionat terenuri care au trecut prin câteva firme din mână în mână, ori compania a plătit materiale care nu au ajuns niciodată în depozitele sale sau au dispărut mărfurile din containere şi au ajuns în reţele paralele, ceea ce nu se putea face decât cu complicitatea angajaţilor de top”, subliniază oficialul ANDPR.

Imobilele, depozitele, terenurile şi sediile de firmă sunt principalele achiziţii ale companiilor, de care profită angajaţii de top pentru a-şi sustrage bani din tranzacţii. Boom-ul imobiliar i-a ajutat pe manageri să cumpere imobile supraevaluate. În astfel de fraude au fost implicaţi şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare, cei ai băncilor, evaluatorii, conform investigaţiilor făcute de detectivi, care au recuperat pagube şi de peste 2 milioane de euro.

Firmele care au fost înşelate de angajaţii lor au ajuns de multe ori în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor. Cum ”cine se frige cu ciorbă suflă şi în iaurt”, companiile au schimbat managementul şi au permanentizat relaţia cu agenţiile de investigaţii şi au creat birouri interne de security, supervizate de detectivi, potrivit Mariei Bumbaru. Alte companii îi ”angajează” pe detectivii sub acoperire fie la departamentul de transporturi de mărfuri, în depozite, în producţie sau în contabilitate.

Bumbaru spune că acum au apărut şi investigaţiile pentru protejarea mediului. Potrivit acesteia, şi două primării din Capitală au vrut să afle cine deversează substanţe toxice în natură. ”Ar fi bine ca guvernanţii noştri să se uite la Spania şi să vadă că acest parteneriat public-privat, pe segmentul serviciilor de investigaţii, este foarte dezvoltat, ceea ce înseamnă că acestea au beneficii atât în privinţa costurilor, cât şi în cea a mobilităţii”, susţine oficialul ANDPR.

În Bucureşti, cele mai solicitate anchete sunt cele pentru fraudele în asigurări, pentru recuperarea de maşini în leasing, dar şi pentru depistarea celor care fură din depozitele companiilor.

De la agenţii de detectivi la PFA

În anul 2004, odată cu adoptarea legii detectivilor particulari, numărul firmelor de profil şi cel al cabinetelor individuale a explodat, potrivit oficialului ANDPR. Atunci, numai în Bucureşti erau 70 de firme particulare, prea multe, în comparaţie cu numărul de locuitori şi cu cel al companiilor. În 2009 şi 2010, modificările fiscale au transformat, mai bine de jumătate din agenţii, în PFA-uri.

Acum în Capitală sunt circa 50 de firme de profil, dintre care, potrivit Mariei Bumbaru, aproximativ 35 sunt birouri individuale (PFA). Circa 70% dintre agenţii fac parte din Asociaţia Naţională a Detectivilor Particulari din România.

Cookies