Pe Everest, cu Jake Gyllenhaal și cu Alex Găvan

de:
13 sept. 2015
1 Afișari
Pe Everest, cu Jake Gyllenhaal și cu Alex Găvan

Din punct de vedere tehnic, filmul Everest este cel mai corect film artistic cu alpiniști – spune Alex Găvan, care adaugă, însă, că acuratețea filmului este undeva la 70%: sunt câteva aspecte exagerate – aterizarea elicopterului, faptul că nu poți sta în tricou nici măcar la Base Camp, pentru că este mult prea frig. Nu este, însă, un film despre alpinism, mai spune Alex – ci despre ego și lăcomie (ego-ul celor care vor să urce cel mai înalt vârf doar pentru a se lăuda cu asta și sunt dispuși să plătească sume astronomice – încasate de reprezentanții celeilalte tabere, lacomii). Tind să îi dau dreptate. În orice caz, filmul cu o grămadă de nume sonore, de la Jake Gyllenhaal la Robin Wright, Josh Brolin și Keira Knightly, nu reușește să te facă să empatizezi cu niciunul dintre personaje. Nu te face să înțelegi „de ce”-ul din spatele riscului. Mai mult, riscurile par luate la întâmplare, nu așa cum fac adevărații alpiniști (iar cei morți în 96 erau alpiniști profesioniști) – calculând și gestionând riscul în limite rezonabile.   

În sesiunea de întrebări și răspunsuri de după proiecția filmului, Alex Găvan a dat niște răspunsuri – poate nu au mulțumit complet pe toată lumea, dar măcar am început să înțeleg despre ce este vorba în nebunia asta de peste 8.000 de metri. „Munții pe care îi escaladezi în afară, îi escaladezi de fapt înăuntrul tău” -spune Alex. E vorba de lupta cu tine însuți, cu limitele tale, nu cu muntele. Muntele nu trebuie cucerit, ci trebuie abordat cu spășire, calculând și gestionând riscurile.

Mergeți să vedeți filmul, să vă faceți o impresie, să vedeți niște peisaje absolut spectaculoase, 3D, dar nu uitați nici de campania lui Alex Găvan (care este și ambasador WWF pentru România) – strânge donații pentru a construi școli în Nepal, țara Everestului, în care cutremurul de anul acesta a ucis și a distrus.

 

Lansarea peliculei „Everest” (2015) la București aduce o nouă donație pentru campania inițiată de alpinistul Alex Găvan, #joy4nepal. Invitat să vorbească în public la avanpremiera care a avut loc vineri, 11 septembrie, la Grand Cinema & More, Băneasa, Alex și-a donat onorariul pentru un astfel de eveniment, iar distribuitorul filmului în România, RO IMAGE, a făcut la rândul său o donație pentru proiectul #joy4nepal.

Cu această donație, campania „Bucurie pentru Nepal”/ „Joy for Nepal” a ajuns la 106.000 Euro, bani care vor fi folosiți pentru finanțarea de proiecte de reconstrucție post-cutremur, în Nepal.

Majoritatea donațiilor au venit de la donatori persoane private care au trimis un SMS în valoare de 2 euro la un număr pus la dispoziție prin platforma www.donatie.ro. Acest număr a fost dezactivat începând cu data de 1 august și nu mai poate fi folosit pentru a susține cauza #joy4nepal. Potrivit procedurilor platformei www.donatie.ro, toți banii vor fi transferați spre proiect după luna septembrie, operatorii de telefonie acceptând să susțină această campanie fără costuri de operare.

În august-septembrie se vor mai putea face donații pe site-ul www.alexgavan.ro/nepal precum și sponsorizări. De asemenea, în această perioadă se află în derulare o campanie de strângere de fonduri cu sprijinul Paravion, care a creat o facilitate pe site-ul propriu pentru a permite clienților săi să doneze un euro în momentul achiziţiei de servicii turistice.

Toți banii strânși din #joy4nepal vor ajunge la oamenii din Nepal, aflați în nevoie, prin intermediul proiectelor de reconstrucție gestionate de organizația Kharuna-Shechen, fondată de reputatul autor Matthieu Ricard.
Despre Alex Găvan
Alpinistul Alex Găvan este unul din performerii de top ai României la altitudine extremă și un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume „prin mijloace corecte”, Alex a urcat până acum șase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine.
Alex Găvan a escaladat trei dintre cele șase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8463m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8047m) – în 2014, Manaslu (8156m) – în 2011, Cho Oyu (8201m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.
Performanțele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite și distincții: A primit „Gold Medal for Merit in Sport” (Spania – 2008); a primit de două ori titlul „Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălțime”, din partea Federației de Alpinism și Escaladă și alte două nominalizări la aceeași distincție; a primit premiul „Best Of ExplorersWeb” în 2008. Alex este ambasador al World Wildlife Fund în România din 2011.

Cookies