„Pe drumul Crăciunului”, un spectacol fabulos al Corului Național Madrigal , azi și mâine la Opera Națională din București

16 dec. 2021
183 Afișari
„Pe drumul Crăciunului”, un spectacol fabulos al Corului Național Madrigal , azi și mâine la Opera Națională din București
„Pe drumul Crăciunului”, un spectacol fabulos al Corului Național Madrigal , azi și mâine la Opera Naționala din București

Azi și mâine, 17 decembrie 2021, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi ne invită la Spectacolul Extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, care se va desfășura la Opera Națională București. Invitații speciali ai evenimentului sunt actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

Madrigal: “De peste jumătate de secol, sunetul sărbătorii Nașterii Domnului este similar pentru români cu cel al Madrigalului, iar concertele sale de Crăciun reprezintă una dintre cele mai longevive și consecvente tradiții culturale din România. Celebrul ansamblu, dirijat de Anna Ungureanu, a pregătit un spectacol fără precedent, care aduce laolaltă sonoritatea unică a Corului Madrigal, arta teatrală, o scenografie impresionantă și o îmbinare excepțională a vocilor madrigalești cu cele ale celor peste 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi. Actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu vin să întregească acest proiect cu elemente literare, care să amplifice firul emoțional al spectacolului”.

MADRIGAL
“De peste jumătate de secol, sunetul sărbătorii Nașterii Domnului este similar pentru români cu cel al Madrigalului”, Foto credit Madrigal.

Crăciunul ca miracol al unui nou început, al speranței și credinței redescoperite, al încrederii în viitor”

Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal”: „Spectacolul de Crăciun din acest an este construit în jurul unei metafore emblematice, prezentă în mentalul colectiv de peste 2000 de ani – Crăciunul ca miracol al unui nou început, al speranței și credinței redescoperite, al încrederii în viitor. Noul nostru proiect intitulat „Pe drumul Crăciunului” este o astfel de parabolă a rezilienței umane în fața încercărilor destinului, în care Madrigalul și actorii invitați ne poartă către simbolurile profunde ale Crăciunului prin muzică, poezie, literatură, scenografie, mișcare scenică și light-design” . Emil Pantelimon semnează și scenariul și regia spectacolului.

Crăciunul devine acel timp magic, „căminul” esențial în care familia se regăsește”

Madrigal: “Firul ideatic al acestui spectacol pornește de la o poveste universală. Este povestea fiecăruia dintre noi, a fiecărei familii care ar putea să se despartă, independent de voința sa, atunci când se află în calea unor evenimente colective violente, ce pot dezrădăcina și pune la încercare valorile ce ne unesc. Este o istorie în sunet și lumină a celor înstrăinați, care păstrează speranța regăsirii prin simbolul luminos al Crăciunului. Crăciunul devine acel timp magic, „căminul” esențial în care familia se regăsește”.

madrigal
Este povestea fiecăruia dintre noi, a fiecărei familii care ar putea să se despartă, independent de voința sa”, foto credit Madrigal.

Pe drumul Crăciunului” surprinde spiritul Crăciunului în sunetul voios al clopoțeilor cu „Jingle Bells”

Prezentat ca o călătorie printre umbre spre lumină, spectacolul „Pe drumul Crăciunului” surprinde spiritul Crăciunului în sunetul voios al clopoțeilor cu „Jingle Bells” –  lucrare celebră de James Pierpont, în aranjamentul lui Bernhard Hofmann. Publicată sub titlul „One Horse Open Sleigh” în toamna anului 1857, piesa făcea referire la tipul de clopoței folosiți la trăsurile cu cai, în intersecțiile aglomerate ale vremii. Deși piesa nu a fost conectată neapărat colindului și tematicii de Crăciun, „Jingle Bells” a început să fie asociată acesteia la sfîrșitul secolului al XIX-lea, devenind una dintre cele mai cunoscute piese dedicate sărbătorilor de iarnă peste tot în lume. 

Corul Madrigal vestește pe scenă apropierea unui nou început, unul curat, cântat în bucuria Magilor, cu colinde

De asemenea, Corul Madrigal vestește pe scenă apropierea unui nou început, unul curat, cântat în bucuria Magilor, cu colinde, compoziții și prelucrări de Ion Borgovan, Șerban Marcu sau Anton Pann, unele dintre ele în primă audiție. Fericirea regăsirii în fața magiei nașterii lui Isus sunt anunțate cu încredere și voioșie prin cunoscutele colinde „Steaua sus răsare” de Ioan D. Chirescu, „O, ce veste minunată”, de Dumitru Georgescu Chiriac sau „Mărire-ntru cele-nalte” de Nicolae Lungu. Colindătorii sunt chemați să-l prețuiască pe pruncul sfânt cu „Noi venim să colindăm”, de Sabin Păutza, „Adeste fideles”, de John Francis Wade și „Noi umblăm și colindăm”, de Mihail Bîrcă.

madrigal
Foto credit Madrigal.
Micule Moș Crăciun, / Când vei coborî din Cer / Cu jucării pentru mii de copii / Nu uita micul meu pantof”

Bucuria Crăciunului este anticipată și prin puritatea copilăriei. „Iarna pe uliță” de Alexandru Pașcanu ne transpune într-un joc vizual și auditiv în care copiii se dau cu săniuțele, țipă, fac gălăgie, se împing, sar, râd, cad în zăpadă și se bucură de iarnă, iar „Petit Papa Noël” – de Henry Martinet, în aranjamentul celebrului dirijor Ion Marin – este invocat cu dragoste și grijă – „Micule Moș Crăciun,/ Când vei coborî din Cer/ Cu jucării pentru mii de copii/ Nu uita micul meu pantof./ Dar înainte de a pleca,/ Ai face bine să te acoperi./ Afară îți va fi foarte frig/ Iar asta este puțin din vina mea”. De asemenea, imaginea lui Isus „copilaș”, ocrotit de gândurile Mamei sale ne încălzește sufletele prin colindului „Cetiniță, cetioară dragă” de Gheorghe Cucu.

Actorii invitați ai spectacolul „Pe drumul Crăciunului” sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudați și premiați actori ai României”

Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a pregătit pentru acest spectacol o selecție repertorială emblematică, menită să creeze o legătură organică între dramatism și speranță și între clasic și modern, în tradiția atât de iubitelor colinde românești și internaționale. Regia și scenariul evenimentului sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturică. Selecția textelor dramatice a fost realizată de Mădălin Guruianu și va purta spectatorii printr-o succesiune emoțională dinamică, pornind de „Cântarea Cântărilor”, până la poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga și Costache Ioanid și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila și Paulo Coelho. Actorii invitați ai spectacolul „Pe drumul Crăciunului” sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudați și premiați actori ai României, personalități artistice efervescente, care aduc un plus de dinamism momentului atât de așteptat al tradiționalului Concert de Crăciun al Corului Madrigalul.

Foto credit Madrigal.
Drumul Crăciunului” este un eveniment care vorbește într-un mod profund despre legăturile de familie în vremuri grele”

Și pentru că „Drumul Crăciunului” este un eveniment care vorbește într-un mod profund despre legăturile de familie în vremuri grele, cele două concerte din 16 și 17 decembrie vor susține cauza Hope and Homes for Children România, Fundație care lucrează de peste 23 de ani pentru închiderea orfelinatelor din țară și pentru a-i ține pe cei mai vulnerabili copii alături de părinții lor. Parteneriatul dintre instituția Corului Madrigal și Hope and Homes for Children se extinde și asupra Târgului Classical Christmas Market, unde în perioada 3 – 30 decembrie vizitatorii vor putea afla zilnic informații despre campania „Sunt Aici!”, un proiect despre cea mai mare frică a unui copil – cea de a fi despărțit de familia lui. Mai multe detalii pe https: www.departedefrica.ro

Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară”

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină dar și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace și Securitate. După aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Parteneri: Opera Națională București, Opera Comică pentru Copii. Parteneri imedia: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, B365, E-Zeppelin, MIȘCAREA DE REZISTENȚĂ, MovieNews.ro, Revista CARIERE, Revista Psychologies, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, spotmedia.ro, Zile și Nopți. Biletele la spectacol sunt disponibile pe Bilete.ro.

Evenimentul va respecta toate normele de prevenție COVID-19 în vigoare la data desfășurării.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata evenimentului.

Cookies