Pe ce se duc, de fapt, banii din taxele de parcare din București. Nu-s chiar puțini: anul trecut, Primăria a încasat 19 milioane de lei

02 feb. 2022
587 Afișari
Pe ce se duc, de fapt, banii din taxele de parcare din București. Nu-s chiar puțini: anul trecut, Primăria a încasat 19 milioane de lei
Pe ce se duc, de fapt, banii din taxele de parcare din București. Nu-s chiar puțini: anul trecut, Primăria a încasat 19 milioane de lei. Sursă foto: Compania Municipală Parking București

Primăria Municipiului București a încasat, în anul 2021, aproximativ 19 milioane de lei din taxele pentru 11.000 de locuri de parcare. Ce se întâmplă cu banii încasați, din cauză că serviciul nu este automatizat, explicăm mai jos.

Pe ce se duc, de fapt, banii din taxele de parcare din București

Din această sumă de aproximativ 19 milioane de lei, Primăria Municipiului București a rămas cu foarte puțini bani. Mai exact, cu mai puțin de 5 milioane de lei. Ok, dar ce se întâmplă cu banii? Aceștia se duc pe salariile angajaților de la parcări, deoarece în Capitală nu există nici parcometre și nici o metodă eficace de control, conform HotNews.ro.

Instituția condusă de Nicușor Dan deține alte 9.000 de locuri de parcare, dar pe acestea nu încasează bani. În aceste locuri de parcare autovehiculele pot staționa gratuit.

În unele zone ale Bucureștiului, taxa de parcare ajunge și la 10 lei pe oră, dar cu toate acestea profitul nu este unul foarte mare pentru Primăria Capitalei.

Potrivit datelor statistice la nivel intern, parcările au fost ocupate în procent de 60.2% anul trecut.

Compania Municipală Parking a încasat, în 2021, din taxele de parcare, suma de 19.163.755 lei, fără TVA.

De asemenea, Compania Municipală Parking București a avut cheltuieli în valoare totală de 14.387.559 lei, în perioada ianuarie-noiembrie 2021, potrivit declarațiilor făcute de municipalitate.

Capitala ar putea urma exemplul Clujului

Față de București, Primăria Cluj-Napoca încasează peste un milion de lei, pe lună, din administrarea celor aproximativ 1.500 de locuri de parcare din zona centrală a orașului.

Majoritatea sumelor încasate rămân la primărie deoarece absolut tot serviciul este automatizat, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, potrivit sursei citate.

Bucureștiul ar putea să urmeze exemplul Clujului la capitolul parcări. Cum își plătesc oamenii din Cluj-Napoca parcarea, în lipsa personalului:

  • plata parcare prin sms;
  • plata prin aplicații;
  • plata prin tichete răzuibile;
  • cu cardul direct la parcometre, contact-less.

Banii încasați din taxa de parcare ajung tot în subordinea Primăriei. Absolut tot serviciul este gestionat de 27 de oameni și tot ei se ocupă de mentenanță, asistență și intervenții, în cazul defecțiunilor, a mai spus Dan Tarcea.

Cookies