Pe ce dă Primăria Capitalei 185.000 euro din banii bucureștenilor: de lene să numere până la 52

de:
23 oct. 2013
1 Afișari
Pe ce dă Primăria Capitalei 185.000 euro din banii bucureștenilor: de lene să numere până la 52

Consilierii generali nu vor să mai ridice mâna pentru a-și exprima voturile, ci vor să își exprime opțiunea cu cartela magnetică și prin amprentă. Iar Primăria Capitalei vrea să plătească 814.000 lei (185.000 euro) pentru un sistem de informare și vot electronic care să le permită consilierilor să voteze ca în Parlamentul României.

Potrivit caietului de sarcini, noua tehnologie va cuprinde un sistem de informare a membrilor CGMB, un sistem de conferință și vot individual cu identificare duală (amprentă și card individual), sistem de sonorizare sală și sistem de afișare video a rezultatelor de vot. 

Sistemul va permite comunicarea între un număr de 56 de participanți într-o sesiune de ședință. În prezent, CGMB are 52 de membri. De obicei, alături de cei 52 de consilieri generali la sedințe participă și primarul general al Capitalei, dar și reprezentantul prefecturii București.

Sistemul de informare și vot electronic va fi configurat astfel încât în situația în care consilierul general nu se identifică prin verificarea amprentei și a cardului individual, el nu va putea vota. De asemenea, o dată cu noul sistem, municipalitatea va achiziționa și 150 de carduri cu microprocesor și identificare personală, posibilitate de stocare a informațiilor despre participanți/delegați și recunoașterea automată de către baza de date a sistemului, posibilitate de programare a dferitelor drepturi pentru participanți: activarea consolei de microfon, acces la discuții, acces la sistemul de vot, acces la sistemul de traducere simultană. 

Contractul include și cursuri de specialitate pentru instruirea personalului care va utiliza echipamentele în cauză, dar și mentenanța întregului sistem pe o perioadă de 36 de luni. 

Ce spun consilierii generali

Reprezentanții PDL din CGMB spun că un astfel de sistem electronic de vot nu este necesar. „Nu cred că este momentul să se cheltuiască atâția bani când sunt atâtea imobile neconsolidate. De asemenea, problema câinilor fără stăpân nu a fost rezolvată. Un astfel de sistem nu este necesar când noi suntem 52 de consilieri care vin la ședințe. Și așa nu se respectă legea. Majoritatea scurtează cât pot de mult ședințele. De asemenea, accesul cetățenilor nu este permis. Mai bine ar fi să fie create condițiile legale pentru desfășurarea ședințelor”, a declarat pentru B365.ro, Silviu Văduva, liderul grupului PDL din CGMB.

„Nu știam că se cumpără un astfel de sistem, dar cred că ar fi util ca să evităm neînțelegerile privind validitatea voturilor sau numărul celor care au votat. Au mai fost neînțelegeri în Consiliu privind numărul celor care au votat sau prezența la ședință a consilierilor și cred că un astfel de sistem electronic ar ajuta la evitarea lor”, a precizat pentru B365.ro, consilierul general Claudua Țapardel (USL). 

 

 

 

 

Cookies