LA MINE-N CARTIER

Pe Arcul de Triumf va scrie din nou „Budapesta”

„Inscripţia Budapesta a fost dată jos în 1948 pentru că ea simboliza destrămarea de către armata română a unui stat bolşevic, cel al Ungariei, în 1919. Sovieticii nu putea permite un astfel de simbol în Bucureşti”, a explicat istoricul Dan Falcan.

Primăria Capitalei a anunţat că va reamplasa această placă lipsă în cadrul proiectului de consolidare, restaurare şi conservare a Arcului de Triumf. Lucrarea ar fi trebuit să începă în august, dar „din motive obiective”, după cum spune Municipalitatea, ele au fost amânate, informează Libertatea.

„Placa amplasată pe arcada interioară a emblematicului monument, Arcul de Triumf, a fost scoasă în timpul regimului comunist. Este vorba despre basorelieful ‘Budapesta’ care făcea cinste ostaşilor Armatei Române. În  proiectul de restaurare al Arcului de Triumf, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a prevăzut recent montarea unei plăci identice în acelaşi loc în care era amplasată placa iniţială”, anunță Ministerul Culturii.

Iată și povestea scoaterii basoreliefului de pe Arcul de TRiumf, conform AMPT: „Din relatarile colaboratorilor AMPT, personalitati ale culturii romane, academicieni, arhitecti, istorici etc cunoastem fara umbra de indoiala adevarul in legatura cu respectiva interventie, din relatarile regretatului academician Florin Constantiniu, precum si din lucrarea acestuia „O istorie sincera a poporului roman”. Astfel,

la o sedinta a Comisiei Monumentelor Istorice din anul 1953, in plina perioada communist-stalinista, s-a luat hotararea ca inscriptia Budapesta sa fie stearsa de pe tampla interioara a arcadei Arcului de Triumf, in sedinta respective motivandu-se ca batalia respectiva a fost o victorie impotriva bolsevismului, intr-o batalie care excedea ca timp cadrul desfasurarii Primului Razboi Mondial.

Inscriptia, aplicata in anul 1936, evoca lupta Armatei Romane pentru elibererea Budapestei de trupele rebele ale agentului sovietic Bella Kuhn la 1919, la cateva luni dupa sfarsitul primului razboi mondial.

Hotararea Comisiei, forul tutelar atotputernic, in masura sa decida la acel moment soarta monumentelor istorice, a fost ca inscriptia sa fie desfiintata prin BUCEARDARE, procedeu care presupune spargerea cu dalta a altoreliefului inscriptiei pana la nivelarea totala, fara posibilitatea refacerii inscriptiei in suportul de piatra.

Printr-o minune, si prin eroismul nestiut al muncitorilor chemati sa puna neintarziat in practica hotararea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, inscriptia nu a fost buceardata, ci astupata cu mortar. ( din relatarile acad. Constantiniu si prof. Neculai Moghior ). Pana in acest moment, nu se cunoaste insa cu precizie acest aspect, daca inscriptia mai exista sub stratul de mortar, sau a fost buceardata si abia apoi astupata cu mortar.

Astfel, nu numai ca din 1953 pana in prezent inscriptia nu a fost scoasa la iveala, dar nici macar nu s-au intreprins cercetari in firida astupata cu mortar, pentru a cunoaste cu certitudine prezenta sau absenta din firida a literelor B U D A P E S T A.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button