Pe 5 iunie e Ziua Învățătorului: Miercuri, elevii și profesorii din București și restul țării au liber

04 iun. 2024
422 afișări
Pe 5 iunie e Ziua Învățătorului: Miercuri, elevii și profesorii din București și restul țării au liber
Pe 5 iunie e Ziua Învățătorului: Miercuri, elevii și profesorii din București și restul țării au liber | Sursa foto: Freepik

Miercuri, 5 iunie 2024, elevii și profesorii din întreaga țară au liber cu ocazia Zilei Învățătorului. Această zi nu se recuperează, fiind liberă prin lege.

5 iunie – Ziua Învățătorului

Miercuri, 5 iunie 2024, atât elevii, cât și profesorii din București și nu doar, au liber. De ce? Pentru că la această dată se sărbătorește Ziua Învățătorului. Aceasta este o zi liberă, în premieră la nivel național, după greva profesorilor din anul 2023.

Conform Ziare.com, au mai rămas patru săptămâni de școală până la vacanța de vară din 2024. Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar pe 7 iunie, iar cei de clasa a VIII-a vor termina pe 14 iunie. În schimb, elevii din învățământul tehnologic și profesional vor intra în vacanță începând cu 28 iunie.

Prin Legea nr. 289/2007, Ziua Învățătorului este sărbătorită în fiecare an pe data de 5 iunie. Aceasta reprezintă data nașterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern.

Gheorghe Lazăr

Gheorghe Lazăr a tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedgogic și chiar un manual de pedagogie, dar, din nefericire, a intrat în conflict c episcopul Vasile Moga. Fiind era un adept al învățământului în limba slavonă, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor.

După 1815, în urma unei anchete disciplinare, guvernatorul Transilvaniei l-a psu pe Lazăr sub supravegherea autorităților. Ca urmare, un an mai tărziu, Gheorge Lazăr s-a stabilit la București. Aici a început să își câștige existența lucrând ca profesor particular.

Acesta a susținut puternic dorința de înfințare a unei școli românești. În data de 24 martie 1818, a obținut aprobarea pentru înființarea acestei școli. Activitatea s-a a început într-un local impropriu din centrul Capitalei.

Cursurile pe care Lazăr le-a ținut în limba română au produs o impresie puternică în epocă. În aceea vreme, cartea era o raritate și, de multe ori, în limbi pe care poporul nu le cunoștea, profesorul Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română.

Citește și:

Cookies