ARHIVA B365

PDL-PNL propune interzicerea cenzurii din comunicarea audiovizuală

Astfel, 56 de deputaţi şi senatori ai PNL şi PDL, printre aceştia aflându-se Gheorghe Flutur, Traian Igaş, Varujan Vosganian, Teodor Atanasiu, au iniţiat o propunere legislativa privind înfiinţarea, organizarea şi furnizarea de servicii mass-media audiovizuale, care prevede că „cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă”, ca şi „orice ingerinţă asupra conţinutului comunicării audiovizuale”, informează Mediafax.

Iniţiatorii proiectului de lege precizează că, pentru prima dată, proiectul „consacră măsuri sancţionatorii privind cenzura şi ingerinţa în activitatea redacţională a posturilor de radio şi de televiziune, făcând şi distincţia responsabilităţii între persoanele fizice şi persoanele juridice, care pot comite aceste fapte”.

Potrivit proiectului de lege, constituie cenzură orice intervenţie făcută de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilităţi editoriale şi care fac presiuni asupra producătorilor, realizatorilor redactorilor sau moderatorilor programelor de radio şi televiziune, „în sensul alterării conţinutului editorial al serviciilor de programe”. Încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează de CNA, prin decizie, cu amendă curpinsă între 500 000 de lei şi 1 000 000 de lei.

Nu constituie ingerinţe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesională, pe care jurnaliştii le adoptă.

Proiectul de lege garantează caracterul confidenţial al surselor de informare utilizate în elaborarea de ştiri şi emisiuni, în caz contrar fiind prevăzută amendă contravenţională de la 50 000 de lei la 100 000 de lei.

Confidenţialitatea surselor de informare obligă, în schimb, la asumarea răspunderii profesionale de către realizatorul ştirii, pentru corectitudinea informaţiilor furnizate, iar ncălcarea acestei prevederi atrage sancţionarea cu amendă de la 10.000 de lie la 20.000 de lei.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, că autorităţile publice abilitatea asigură la cerere protecţia jurnaliştilor, dacă aceştia sunt supuişi unor ameninţări care să le împiedice exercitarea profesiei, precum şi a sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor ţn cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice libera desfăşurare a activităţii lor.

„Desfăşurarea de percheziţii în sediile sau localurile radiodifuzorilor nu trebuie să prejudicieze libera exprimare a jurnaliştilor şi nici nu poate suspenda difuzarea programelor”, se mai arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege mai cuprinde articole, potrivit cărora „orice persoană are dreptul la propria imagine”, realizatorii şi prezentatorii de emisiuni au obligaţia să respecte acest lucru, iar „programele audiovizuale trebuie să respecte dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie”.

Proiectul de lege precizează că este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe şi orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi urmează să fie analizat de Camera Deputaţilor, care e prima Cameră sesizată spre dezbatere.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button