Consilierii generali i-au scurtat autostrada suspendată lui Oprescu cu 66%

de:
01 mart. 2011
0 afișări
Consilierii generali i-au scurtat autostrada suspendată lui Oprescu cu 66%

Potrivit hotărârii de buget votată luni de CGMB, Capitala va avea în acest an venituri de 4,7 miliarde lei şi cheltuieli de 5,26 miliarde lei. Primarul general a anunţat că va ataca în instanţă bugetul votat de consilierii generali.

Consilierii generali au votat luni bugetul Capitalei pe 2011 cu amendamentele propuse de PDL. Potrivit acestor amendamente au fost reduse bugetele pentru o serie de lucrări de investiţii în favoarea subvenţionării RADET şi RATB. Și proiectul de suflet al primarului general Sorin Oprescu, autostrada suspendată, a avut de suferit în urma modificărilor făcute de consilierii PDL. Astfel, bugetul pentru obiectivul de investiţii „Închidere inel median de circulaţie în zona de nord a Capitalei/autostrada urbană PUZ şi studii de fezabilitate” a fost redus de la 5.976.000 lei la 1.976.000 lei.

De asemenea, proiectul Străpungere Buzeşti-Berzei-Uranus a pierdut prin noul amendament 35 de milioane de lei, din cei 45 de milioane rămânând după votul consilierilor doar 10 milioane alocate pentru acest an.

Lucrările la Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti vor fi practic blocate în acest an. Astfel, în urma amendamentului PDL, din cei 28 milioane de lei prevăzuţi în proiectul de buget al primarului general, au rămas 0 lei.

În schimb, a crescut bugetul alocat pentru proiectul Prelungirea Ghencea-Domneşti de la 100.000 de lei la 25 de milioane lei în documentul final votat de consilieri. De o creştere a bugetului a beneficiat şi lucrarea Străpungerea str. Braşov până la şoseaua Alexandriei cu pasaj rutier la intersecţia str. Braşov-Bd. Ghencea. Astfel, de la 10.000 de lei prevăzuţi în proiectul propus de Sorin Oprescu, bugetul pentru această lucrare în 2011 a ajuns la 5.010.000 lei, în urma amendamentului PDL.

Harta acustică şi Cadastrul Verde se fac, dar cu bani mai puţini

Proiectele impuse primăriei prin directivă europeană, respectiv Harta acustică şi Cadastrul Verde, vor fi realizate în 2011, însă cu bani mai puţini. Astfel, bugetul pentru harta acustică a fost redus de la 3.455.000 lei la 3.000.000 lei, iar cel pentru Cadastrul Verde de la 6.923.000 lei la 6.000.000 lei.

Consilierii PDL au tăiat însă toţi banii prevăzuţi pentru studiul de fezabilitate privind gestionarea deşeurilor, dar şi pentru reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa, proiect cu finanţare europeană în proporţie de 98%, respins în şedinţa CGMB de luni.

A fost tăiat bugetul pentru Stadionul Naţional, Arena Bucureştilor şi săli de sport

Cea mai mare reducere de buget a fost făcută la Stadionul Lia Manoliu. Mai exact, 235 de milioane de lei din cei 382 milioane, prevăzuţi în proiectul propus de Sorin Oprescu au fost tăiaţi. Elena Udrea a declarat marţi că stadionul va terminat în aprilie-mai 2011 cu bani de la Guvern.

Fără niciun leu în 2011 a rămas proiectul privind consultanţa şi studiile pentru „Arena Bucureştilor”, dar şi cel privind studiile de fezabilitate pentru săli de sport.

Bugetul pentru câinii fără stăpân, redus cu 75%

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor beneficia în proiectul propus de primarul general de un buget 17,2 milioane de lei. În urma amendamentului propus de PDL şi votat de majoritatea consilierilor generali, ASPA a mai rămas cu un buget de doar 4,2 milioane lei. Consilierii generali au tăiat şi suma de 1,6 milioane de lei destinată amenajării adăpostului de la Mihăileşti, unde urma să fie construită o nouă clădire. În acelaşi timp, rămâne incertă şi soarta adăpostului de la Fundulea, care ar fi trebuit terminat în vara acestui an pentru a găzdui aproximativ 10.000 de câini.

La Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a fost redus bugetul cu şase milioane de lei. Astfel, a fost redus la zero bugetul pentru achiziţionarea de bănci (de la 2 milioane cât era prevăzut iniţial), pentru jardiniere (de la 2 milioane lei) şi pentru stâlpi de iluminat (de la 5 milioane lei).

Proiectul de refacere a zonei istorice a rămas fără 90% din buget

Proiectul de buget aprobat luni de consilierii generali prevede reducerea bugetului pentru refacerea zonei istorice de la 22 milioane lei la 2 milioane lei. De asemenea, bugetul pentru achiziţia de imobile, estimat de Sorin Oprescu pentru 2011 la 40 milioane de lei, a fost tăiat în totalitate.

Cu 0 lei „alocaţi” pentru 2011 au rămas şi proiectele privind Auditul Dezvoltării Urbane în Bucureşti 1990-2000, Strategia de Dezvoltarea Urbană Integrată a Municipiului Bucureşti, dar şi amenajarea zonei Piaţa Universităţii.

Bugetul Capitalei pe 2011 a fost votat luni cu 36 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere. Primarul general a anunţat imediat după adoptarea bugetul că va ataca în instanţă varianta vottaă de consilierii generali.

Cookies