ARHIVA B365

Oprescu: „Udrea mi-o trage de două-trei luni”. Chiar şi la bugetul Capitalei

Consiliul General a votat bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti propus de primarul Sorin Oprescu, însă cu un amendament important, care va scădea din acest buget 524 de milioane de lei. Consilierii au votat în favoarea amendamentului propus de PDL, astfel: 31 de consilieri au votat pentru, 5 contra, iar un consilier s-a abţinut. Oprescu susţine că respectivii consilieri „au primit mutarea în plic de dimineaţă, şi mă adresez doamnei Elena Udrea”. Duminică, Oprescu declara despre Elena Udrea că „mi-o trage de două-trei luni. La modul politic. Mie nu mi-a fost frică de nimic şi mai ales de femei frumose. Când aduci chestiunea politică în hotărâri administrative se alege praful. Asta mă lupt să nu se întâmple şi în Consiliul General” – spunea Oprescu la Antena 3. Mai mult, Oprescu declara, la modul ironic, că stadionul „Lia Manoliu” va ajunge să se numească „Elena Udrea”, pentru că liderul PDL intenţionează să intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

Oprescu spune că în formula cu amendamentul PDL bugetul nu ajunge nici pentru servicii, fiind nevoit să oprescă iluminatul public în jumătate din Bucureşti.

Primarul general va ataca bugetul, aşa cum a fost votat, în instanţă. Vezi aici ce lucrări vor fi blocate, din lipsă de fonduri în noul buget.

Oprescu se plânge că investiţii importante începute anul acesta nu vor putea fi finalizate, precum supralărgirea de la Șoseaua Pipera sau pasajul suprateran de la Splaiul Unirii.

Grupul PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti a propus un amendament la proiectul de buget prin care se iau bani de la investiţii şi studii de fezabilitate pentru a finanţa RATB şi RADET. Amendamentul prevede inclusiv dispariţia a 235 de milioane din bugetul pentru stadionul Lia Manoliu.

În forma bugetului aprobată de CGMB, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a primit 529 milioane lei, faţă de 429 de milioane, cât se propunea în proiectul lui Oprescu, iar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a urcat la 630 milioane lei, de la 600 de milioane.

“Economia pe care o realizăm este de 524 de milioane de lei, din care 400 milioane vor merge la RADET, iar 100 de milioane la RATB. Am luat de la Stadionul Lia Manoliu, dar acolo vor veni fonduri de la Guvern pentru a acoperi cheltuielile necesare”, a precizat viceprimarul Mircea Raicu.

Raicu a susţinut faptul că proiectul propus de Oprescu pentru buget ar fi fost ilegal, deoarece prevedea sume venite de la bugetul de stat pentru subvenţionarea RATB şi a RADET: “Proiectul de buget cu care vine domnul Oprescu în Consiliu este ilegal. Bugetul propus nu asigură necesarul de cheltuieli pentru serviciile de utilitate publică precum căldura, apa sau transportul. Este prevăzut la venituri 250 de milioane de lei din partea Guvernului. Se ştie însă că din acest an, conform legislaţiei europene, Guvernul nu mai are voie să acorde subvenţii. De asmenea, la venituri din închirieri sunt trecute 303 milioane, în condiţiile în care anul trecut s-au încasat 70 de milioane. Avem la bugetul propus un dezechilibru de 500 milioane de lei”, a declarat viceprimarul Mircea Raicu.

La rândul său, primarul Sorin Oprescu declara că ceea ce urmăresc consilierii PDL este ca „primarul Oprescu să nu facă nimic”, iar meritul pentru reconstruirea stadionului să fie asumat de guvern: „va fi grav pentru Bucureşti. La Lia Manoliu probabil că vor să îi dea până la urmă numele de Elena Udrea” – spunea Oprescu.

Prin acelaşi amendament PDL au fost eliminate sumele alocate pentru realizarea hărţii acustice a Bucureştiului şi pentru studiul de fezabilitate pentru gestionarea deşeurilor. Oprescu a avertizat că acestea sunt obligaţii ce decurg din directive europene, iar dacă acestea nu sunt îndeplinite , România va fi băgată în procedură de infringement. Doar pentru nerealizarea hărţii acustice, penalităţile ar urma să se ridice la 200.000 de euro pe lună, susţine primarul.

Astfel, în 2011 Capitala va avea un buget de 4.588.435.000 de lei la care se adaugă suma de 302.023.000 de lei, sume din creditele externe contractate de municipalitate şi alte 217.747.000 de lei care reprezintă sume rezultate ca excedent în anul 2010 şi care, potrivit reglementărilor Ministerului de Finanţe, nu pot fi trecute la capitolul venituri, scrie Mediafax.

În bugetul Capitalei, cheltuielile de personal reprezintă aproape 9 procente, cheltuielile cu bunuri şi servicii reprezintă 23,85%, subvenţiile diferitelor regii 20,14% şi cheltuielile de investiţie aproximativ 40%. Datoria publică a municipalităţii este în cuantum de aproximativ 5 procente.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button