PDL a tăiat 75% din fondurile pentru problema maidanezilor din Capitală

de:
02 mart. 2011
0 Afișari
PDL a tăiat 75% din fondurile pentru problema maidanezilor din Capitală

Mai exact, fondurile alocate rezolvării problemei câinilor vagabonzi au fost tăiate cu 75%, în urma amendamentului introdus de Consilierii PDL la bugetul Capitalei. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor beneficia în proiectul propus de Primăria Generală de un buget 17,2 milioane de lei. În urma amendamentului propus de PDL şi votat de majoritatea consilierilor generali, ASPA a mai rămas cu un buget de doar 4,2 milioane lei. Chiar şi în prezent, ASPA se confruntă cu un deficit grav de personal, cinci hingheri fiind desemnaţi să prindă cei peste 50.000 de câini maidanezi din Capitală.

Consilierii generali au tăiat şi suma de 1,6 milioane de lei destinată amenajării adăpostului de la Mihăileşti unde urma să se ridice o nouă construcţie. În acelaşi timp, tăierile de la buget pun sub semnul întrebării şi soarta adăpostului de la Fundulea. Acesta urma să adăpostească între 10.000 şi 15.000 de câini fără stăpân, urmând să şi scadă costurile pentru întreţinerea acestora, faţă de situaţia actuală. Conform directorului ASPA,  Robert Lorentz, în prezent, costurile lunare pentru întreţinerea unui câine, în adăposturile Mihăileşti şi Pallady, sunt cuprinse între 50 – 70 de lei. Acestea urmau să scadă însă pentru câinii din adăpostul Fundulea, până la 35 lei pe lună, bani care includeau hrana, medicamentaţia şi tot ceea ce înseamnă îngrijirea patrupedelor.

În lipsa fondurilor pentru adăposturi, soluţia care rămâne este eutanasierea, soluţie sprijinită de prefectul Capitalei: „Sterilizarea câinilor şi repunerea lor în stradă nu rezolvă problema atacurilor. Da, susţin eutanasierea, ca ultimă soluţie. Trebuie să renunţăm la ipocrizie, pentru că aici e vorba de ipocrizie. Noi apărăm câini, dar pe oameni cine îi apără?”, declara prefectul Mihai Atănăsoaei, pentru B365.ro.

De partea cealalată ONG-urile susţin că soluţia eutanasierii nu e doar inumană, ci este şi foarte costisitoare: „E extrem de scump să eutanasiezi un câine. Numai în Capitală s-au cheltuit peste 13 milioane de euro pentru a eutanasia câinilor de-al lungul timpului. În jurul maidanezilor s-a creat o industrie de făcut bani. Deja recunostem cu toţii lucrul ăsta. Acesta este interesul pentru care se insistă pe această metodă(n.r. – eutanasie) care s-a dovedit a fi ineficienta”, arată Carmen Arsene, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

Întrebat cum va rezolva Primăria problema câinilor vagabonzi cu fondurile rămase, Călin Murg, consilier general din partea PDL, a declarat marţi că problema câinilor vagabonzi trebuie rezolvată în primul rând din punct de vedere legislativ. În aceeaşi zi, însă, Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor a rezolvat însă această problemă legislativă, plasând soarta maidanezilor în sarcina Consilierilor locali.

Problema câinilor vagabonzi din Capitală a revenit în forţă în atenţia publică după ce o femeie a fost sfâşiată de câini în Sectorul 5, în luna ianuarie.

Cookies