Compania Pfizer a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, că medicamentul antiviral Paxlovid, aflat în faza 3 de teste clinice, poate reduce riscul de deces până la 90% în cazul infecției cu noul coronavirus, un rezultat cu adevărat promițător în ceea ce privește eficiența unui medicament anti-Covid.
Medicamentul Paxlovid este destinat utilizării imediate după dezvoltarea simptomelor la persoanele cu risc crescut de boală severă și se administrează timp de 5 zile, 3 pastile de două ori pe zi. Medicamentul antiviral Paxlovid dezvoltat de Pfizer (PF-07321332) blochează enzima care determină replicarea virusului SARS-CoV-2, împiedicând astfel evoluția bolii spre forme grave.
Anunțul privind dezvoltarea medicamentului Paxlovid vine la scurt timp după autorizarea Molnupiravir (antiviral produs de Merck) în Marea Britanie, medicament cu o eficiență mai mică. Potrivit rezultatelor intermediare ale studiului clinic de fază 3 anunțate recent de Merck, compania farmaceutică producătoare, medicamentul a redus cu aproximativ 50% riscul de spitalizare sau deces pentru pacienții cu factori ce îi pot predispune la o evoluție severă a bolii, cum ar fi obezitatea, vârsta de peste 60 de ani, diabetul sau bolile de inimă.
Pfizer a declarat că intenționează să prezinte rezultatele testelor intermediare autorității de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA, ca parte a cererii de utilizare de urgență pe care a început-o luna trecută, informează BBC.
Președintele și CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, a spus că medicamentul are „potențialul de a salva viețile pacienților, de a reduce severitatea infecțiilor cu Covid-19 și de a elimina până la nouă din 10 spitalizări”.
„Ar putea fi un adevărat game-changer în eforturile globale de combatere a pandemiei de COVID-19. Niciun participant infectat care a fost tratat cu Paxlovid nu a decedat”, a declarat Bourla.
Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt văzute ca fiind cea mai bună modalitate de a controla pandemia, dar există și cerere pentru tratamente care pot fi luate acasă, în special pentru persoanele vulnerabile care se infectează.
Datele intermediare din studiile de tratament pe 1.219 de pacienți cu risc ridicat care fuseseră recent infectați cu Covid au descoperit că 0,8% dintre cei cărora li s-a administrat Paxlovid au fost internați în spital, comparativ cu 7% dintre pacienții cărora li sa administrat un placebo sau o pastilă inactivă.
Au fost tratați în decurs de trei zile de la debutul simptomelor Covid.
Șapte pacienți cărora li s-a administrat placebo au murit, comparativ cu niciunul din grupul căruia i s-a administrat pilula.
Când au fost tratați în termen de cinci zile de la apariția simptomelor, 1% dintre cei cărora li s-a administrat Paxlovid au ajuns la spital și niciunul nu a murit. Aceasta, comparativ cu 6,7% din grupul placebo fiind spitalizat și 10 dintre ei decedând.
Pacienții din studiu, care nu a fost încă publicat sau verificat, erau în vârstă sau aveau o afecțiune de bază care îi punea la un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de Covid. Toți au avut simptome ușoare până la moderate de coronavirus.
Dr. Stephen Griffin, profesor asociat la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Leeds, a declarat: „Succesul acestor antivirale marchează o nouă eră în capacitatea noastră de a preveni consecințele severe ale infecției cu SARS-CoV2 [coronavirus] și este, de asemenea, un element vital pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile clinic, care ar putea fi în imposibilitatea de a primi sau de a răspunde la vaccinuri.”