ȘTIRI

Paula Iacob şi-a turnat la Securitate verișoara și colegii de breaslă

Celebra avocată Paula Iacob (81 de ani) şi-a turnat la Securitate inclusiv colegii de breaslă, cu care se intersecta zilnic pe holurile tribunalelor.

Ea a colaborat cu Securitatea sub pseudonimele Gabriela (1952-1954) şi Ioana (1970-1974), conform evz.ro.

Pe lista „victimelor” acesteia s-a aflat şi avocatul Radu Glogojeanu. „Pe Glogojeanu Radu îl cunosc de circa 12 ani. Am impresia că este un om lipsit de scrupule, aş putea spune chiar un escroc. Cu ani în urmă a fost implicat într- un proces de spionaj, timp în care a fost ajutat material, el şi familia lui, de către Aronescu Emil”, informa „Ioana”, după o vizită în Germania.

Radu Glogojeanu avea probleme după eliberarea din puşcăriile comuniste şi lucra pe şantierul fabricii de uraniu de la Feldioara. Emil Aronescu era proprietar şi coproprietar al mai multor localuri în Germania, printre care şi a restaurantului „Bukarest”, din Manheim. Securitatea îi urmărea pe ambii, Aronescu pentru legături cu elemete suspecte de spionaj, iar pe Glogojeanu pentru supraveghere, după ce fusese racolat ca informator. Ofiţerii se temeau că avocatul intenţiona să rămână în Germania.

„Discutând cu colega mea, avocat Maria Balaban, care cu 14-15 ani în urmă l-a apărat pe Glogojeanu Radu şi faţă de care acesta este foarte apropiat sufleteşte, aceasta mi-a spus că ştie de la Glogojeanu că pleacă în Germania pentru a lucra ceva pentru Aronescu… Tot avocat Maria Balaban mi-a spus că din discuţiile purate cu Radu Glogojeanu şi-a format părerea că acesta va rămâne în străinătate”, mai scria „Ioana”. Ofiţerul care o supraveghea i-a atras sarcinile: „Să acorde în continuare atenţie lui Glogojeanu Radu… dacă acesta are intenţia de a se mai înapoia în ţară”.

O altă ţintă a Securităţii era Ioachim Râmniceanu Florea (Blumen Ioachim), redactor muzical la „Europa Liberă”. În 1972, el a venit în România, în vizită la rude, şi interes de afaceri. Ziaristul era suspect de spionaj, deoarece salariţaii „Europei Libere” nu aveau voie să vină în ţările estice. „Ioana” a fost dirijată să se întâlnească „întâmplător” cu Râmniceanu Florea, care i-a spus că „este pensionar, de câteva luni”.

„Din discuţiile purtate la Munchen şi Bucureşti, pot afirma că Râmniceanu Florea este un om inteligent, bine documentata supra realităţilor din ţară, precaut şi având un dezvoltat simţi mercantil”, a concluzionat „Ioana”.

Notele date de sursa „Ioana” au fost valorificate în mai multe dosare infomative. Majoritatea au atins „Dosarul 122- Posturi de radio străine”, datorită legăturii pe care Paula Iacob o avea cu verişoara sa, Anca Tyllo, care lucra la „Europa Liberă”, şi a relaţiei de amiciţie cu ziaristul Max Bănuş, cu care a fost colegă la „Sportul Românesc”. Securitatea a deschis acest dosar privind „urmărirea angajaţilor de radio occidentale cu propagandă anticomunistă românească şi a rudelor sau cunoştinţelor acestora din România”. „Ioana” a dat amănunte despre Noel Bernard, directorul postului „Europa Liberă”.

Acesta a murit în 1981, fiind bolnav de cancer, dar s-a speculat că ar fi fost asasinat, din ordinul Securităţii, prin iradiere. „Noel Bernard şi soţia sa, Sidonia, mi-au fost prezentaţi la un cocktails dat de fundaţia Drăgan. Discuţia cu el a avut un caracter pur formal, discutând cu privire la lumea din teatru, în legătură cu care mi-a pus câteva întrebări”, nota „Ioana” prima întâlnire cu Noel Bernard.

Paula Iacob a turnat la Securitate relaţiile sentimentale pe care le avea verişoara sa, Anca Tyllo. Aceasta era chiar ruda care o găzduia atunci când avocata venea în Germania.

În 1970, „Ioana” a dat mai multe note infomative ofiţerilor de Securitate despre relaţiile sentimentale pe care le avea verişoara sa, Anca Tyllo, cu doctorul Valentin Neagu, de la Spitalul Panduri. Anca era angajată, în Munchen (Germania), la postul „Europa Liberă”.

„Referitor la Neagu Valentin, în anii trecuţi i-a făcut curte şi chiar promisiuni de căsătorie lui Tyllo Anca. Este în relaţii foarte proaste cu soţia, iar acum este în divorţ. Ea are o puternică afecţiune pentru el şi, după spusele sale, dacă i-ar fi propus anul trecut să vină cu el în ţară, ar fi făcut-o fără ezitare. Acum e supărată pe el, deoarece în două luni, cât a stat în Germania, i-a dat din Frankfurt un telefon sau două, cât a-i cere să-l împrumute cu 1.000 sau 2.000 de mărci”, se arată într-o notă infomativă, semnatată „Ioana”, din 6 februarie 1970.

Citește și: Paula Iacob a turnat la Securitate pentru bomboane şi gladiole

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button