Paula Iacob a turnat la Securitate pentru bomboane şi gladiole

de:
06 oct. 2013
7 Afișari
Paula Iacob a turnat la Securitate pentru bomboane şi gladiole

Paula Iacob (81 de ani), una dintre invitatele permanente în studiorurile televiziunilor, are un trecut tumultuos cu Securitatea. Celebritatea ei a venit după mai multe procese mediatizate: i-a apărat pe Nicu Ceauşescu, l-a scăpat de la moarte pe câinele maidanez Bosquito şi s-a luptat pentru eliberarea profesorului „de sex” de la Liceul Jean Monnet.

Paula Iacob a fost una dintre răsfăţatele Securităţii, cu care a colaborat sub pseudonimele Gabriela (1952-1954) şi Ioana (1970-1974), informează Evz.ro. În schimbul turnătorilor sale, avocata era recompensată de ofiţeri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sau de ziua onomastică.

În ianuarie 1953, „Gabriela” a primit prima sa îndemnizaţie: 30 de lei, recompensă pentru „material informativ”. Două decenii mai târziu, în 1970, „Ioana” primea recompense mai mari pentru infomaţiile aduse, în valoare de 300 de lei. Astfel, căpitanul Ion Băşceanu a primit acceptul superiorilor pentru a-i cumpăra un cadou de ziua onomastică. „Am cheltuit 293 lei, după cum urmează: 1 vază flori- 195 lei, 9 fire gladiole – 54 lei, 1 tort- 44 lei= 293 lei”, raporta securistul.

La sfârşitul anului 1970, căpitanul Băşceanu a cerut alţi 200 de lei, pentru a cumpăra alte cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. „S-a cumpărat: 2 sticle vin – 59 de lei, 1 sticlă coniac – 46 lei, 1 tort – 50 lei= 155 lei”, explica ofiţerul pe ce a dat banii.

Doi ani mai târziu, când Ion Băşceanu a fost avansat maior, cerea bani pentru un cadou de Anul Nou, recompensă pentru materialul infomativ oferit de „Ioana”. „2 sticle de şampanie- 70 lei, 1 cutie bomboane ciocolată-132,50 lei, 1 felicitare – 5,50 lei, ambalaj- 2 lei= 210 lei”, nota meticulos securistul. Toate aceste date apar întrun tabel de recompense ale Securităţii.

Recrutarea Paulei Iacob a avut loc pe 5 decembrie 1952, când aceasta era ziaristă la „Sportul Popular”. Ofiţerul care a racolat-o a arătat că viitoarei avocate i s-a amintit că regimul comunist a ajutat- o să termine facultatea, lucru care nu era posibil întrun regim burghez.

„Sus-numita a fost de acord, arătând că îşi dă seama de ajutorul pe care l-a primit din partea partidului şi că este dispusă ca atunci când i se cere ceva să primească cu dragoste, ştiind că acesta este cerut în interesul general”, explica sublocotenetul Petru Seica.

„Ioana” a dat infomaţiidespre mai multe persoane fugite din ţară, inclusiv despre verişoara sa Tyllo Anca. Aceasta lucra la secretariatul postului de radio „Europa Liberă”, iar Paula Iacob locuia la ea când vizita RFG. Avocata l-a amintit şi pe reputatul medic oftalmolog, Petre Vancea, urmărit de poliţia secretă. „Deşi are un câştig modest (Tyllo Anca) este vizitată frecvent de diferiţi cetăţeni români cărora le acordă casă, masă, iar unora chiar bani, printre care am reţinut pe profesorul doctor Vancea Petre. Cu privire la aceste persoane, Tyllo mi-a relatat că toţi se manifestă duşmănos la adresa regimului din RS România”, turna Paula Iacob.

Cookies