Paturi și aparatură ultraperformante ATI, nefolosite la Spitalul CF Witting din Capitală. Un singur pacient COVID este internat acolo

21 mai 2021
115 Afișari
Paturi și aparatură ultraperformante ATI, nefolosite la Spitalul CF Witting din Capitală. Un singur pacient COVID este internat acolo

Medicul chirurg Laurențiu Ungurianu, angajat la Spitalul CF Witting din București, a prezentat situația neobișnuită din secția de ATI de la spitalul unde lucrează. În acest moment, la Spitalul Witting sunt internați doar 8 pacienți, dintre care unul singur este la secția ATI COVID. În urmă cu două săptămâni, șase chirurgi de la acest spital au fost detașați la Spitalul CF 2 din București

Deși Spitalul CF Witting are 300 de angajați în acest moment, acolo sunt internați doar 8 pacienți, dintre care unul singur la secția de ATI, iar ceilalți 7 pe alte secții din unitatea spitalicească. De la acest spital au fost detașați în urmă cu 2 săptămâni nu mai puțin de șase chirurgi, unul dintre ei fiind Dr. Laurențiu Ungurianu. Aceștia au fost trimiși la Spitalul CF 2, aflat în apropierea parcului Regele Mihai I, potrivit News.ro.

„Spitalul nu a fost transformat în spital suport COVID, ci într-o secție unică de îngrijiri”, spune Ungurian

Potrivit lui Laurențiu Ungurian, spitalul Witting putea găzdui 330 de pacienți la capacitate maximă, în 11 secții, având un personal de 300 de angajați.

„Din data de 5 mai suntem detaşaţi la CF 2, suntem 6 chirurgi din colectivul de chirurgie de 9, doi nu au dorit să se detaşeze şi doamna doctor ginecolog lucrează în altă parte. Este un spital de 330 de paturi, asigurăm practic 11 specialităţi, eram 300 de angajaţi, activitatea era destul de bine reprezentată, spitalul deservea atât pacienţi din cadrul Ministerului Transporturilor, de siguranţă a circulaţiei, activitatea de evaluare, cât şi pacienţi din tot spectrul social şi cu adresabilitate din toate zonele.

Lucrul cel mai specific pentru acest spital era activitatea de siguranţă a circulaţiei, referitor la evaluarea lucrătorilor din circulaţia rutieră şi feroviară, aici fiind Comisia Naţională de Siguranţă a Circulaţiei, cea care aviza capacitatea lucrătorilor din transporturile rutiere şi feroviare de a-şi desfăşura activitatea. Activitatea s-a desfăşurat oarecum sincopat, n-aş putea să vă spun exact cum s-a mai desfăşurat în timpul pandemiei, informaţiile din Ambulatoriul în care şi-a desfăşurat activitatea fiind în altă locaţie.”, explică Dr. Laurențiu Ungurian.

Chirurgul acuză lipsa de eficiență din partea conducerii, care nu a gestionat corespunzător transformarea spitalului în unitate suport COVID.

„Specialitatea mea este de chirugie generală, munca era armonioasă, activitatea era normală, eram mulţumiţi cu toţii să îngrijim pacienţii. În primul rând, conducerea spitalului trebuia să facă toate demersurile necesare pentru ca activitatea spitalului să se desfăşoare în mod eficient, conform cu legislaţia în vigoare, chiar şi transformarea lui în suport Covid presupunea ca celelalte specialităţi să-şi menţină activitatea şi să deservească pacienţii Covid cu patologii asociate, lucru care nu s-a întâmplat, spitalul nu a fost transformat în spital suport Covid, ci într-o secţie unică de îngrijiri – pacienţi infectaţi cu Sars Cov 2, aşa cum a fost ea intitulată prin decizia conducerii spitalului.

Circuitele mixte ar putea fi făcute, însă aici specialitatea aparţine epidemiologului, DSP-ului, ei trebuie să identifice aceste structuri, noi le-am identificat, le-am propus însă nu am primit o confirmare din partea DSP-ului pentru aceste circuite”, spune Ungurian.

„Solicităm să fim spital non-COVID”, spune directorul medical al Spitalului Witting

Doctorul Dana Drăgoescu, directorul medical al Spitalului CF WittinG din București, a declarat că a luat mai multe demersuri pentru redeschiderea spitalului și pentru pacienții care suferă de alte afecțiuni. Ultima solicitare de acest fel a fost înaintată autorităților acum o săptămână, spune aceasta.

„În total sunt 8 pacienţi, unul în secţia de terapie intensivă, 4 cazuri cu suspiciune de Covid şi trei cazuri confirmate. Spitalul are o capacitate de 320 de paturi. Ultimul este depus joia trecută, în care solicităm să fim spital non-Covid deoarece suntem monopavilionari şi existenţa circuitelor paralele pentru pacienţi Covid şi non-Covid este foarte dificilă, s-ar intersecta în zona de radiologie, drept pentru care am preferat să fim spital non-Covid şi să desemnăm o zonă care să fie o zonă tampon în care să internăm sau să izolăm pacienţii care între timp pot deveni Covid pozitiv, apoi să-i transferăm spre spitale cu specific”, a declarat Dr. Dana Drăgoescu.

Au existat pacienți cu boli grave care au murit pentru că nu au putut veni la control la Spitalul Witting, conform conducerii

Directorul medical al spitalului a declarat că cinci pacienți cu boli grave și-au pierdut viața deoarece nu și-au putut monitoriza afecțiunile și reevalua sănătatea.

„Sunt foarte mulţi pacienţi care sunt non-Covid, care au patologie complexă, care au nevoie de ajutor medical, sunt foarte mulţi, mulţi şi-au pierdut viaţa tocmai pentru că nu au venit la controale, nu şi-au reevaluat starea de sănătate. Trebuie deschise spitalele, şi eu am avut pacienţi care şi-au pierdut viaţa, nu am putut să-i internez, sigur, internarea în alte spitale de asemenea a fost foarte dificilă sau nu a fost posibilă, am pierdut 5 pacienţi pentru că nu au putut intra în spital pentru controale, în general diabetici decompensaţi sau cu insuficienţă cardiacă decompensată, cu boli cronice în stadii avansate.

Noi am trimis memoriu către DSP, avizat de medicul epidemiolog, în care ne-am expus toate posibilităţile, sigur că aşteptăm avizul de funcţionare, sigur că ne dorim să redeschidem blocul operator, să redeschidem secţia de chirurgie, nu e plăcut să-ţi vezi colegii cum pleacă la alte spitale ca să poată să-şi facă meseria sau specialitatea. Noi am fost defavorizaţi, nu am avut aviz de funcţionare pentru blocul operator şi pentru secţia chirurgie şi sigur că nu a fost o situaţie plăcută”, a spus directorul medical al spitalului, Dana Drăgoescu.

 

Cookies