Poliţia călare, prin cel mai rău famate cartiere din Bucureşti: Ferentari şi Rahova

de:
01 sept. 2011
2 Afișari
Poliţia călare, prin cel mai rău famate cartiere din Bucureşti: Ferentari şi Rahova

Traseul patrulelor călare în Sectorul 5 începe de la Piaţa Chirigiu. Doar de-acolo şi până în capătul Șoselei Alexandria, la Piaţa Rahova, oamenii legii taie zilnic zeci de amenzi. De-o parte şi de alta a liniei tramvaiului 32 sunt înşirate zeci de florării, tonete dar şi comercianţi ambulanţi de fructe, legume sau mărunţişuri. La acestea se mai adaugă şi magazinele de la parterul blocurilor care stau cu marfa întinsă până pe trotuare. Aproape totul se desfăşoară doar în baza unui contract de închiriere a spaţiului, parafat de Primăria Sectorului 5, fără autorizaţie de funcţionare sau fără să existe vreo firmă înregistrată la Registrul Comerţului. “În 80 la sută din cazuri, doar pe raza Sectorului 5, nu ni s-a prezentat, în baza legii 12/1990, în cele două zile de patrulare nici măcar o autorizaţie de funcţionare. Toţi ne spun să o sunăm pe doamna Cristina de la primărie când îi întrebam de acte”, explică pentru B365.ro Ștefan Nuţu, şeful formaţiei hipo din cadrul Poliţie Locale a Municipiului Bucureşti. Tocmai din cauză că sunt luaţi la bani mărunţi de oamenii legii, reticienţa speculanţilor creşte de la o zi la alta: “Mutaţi-vă caii de aici că vine lumea şi mă întreabă ce am făcut! Mi-aţi dat deja amendă”, urlă la un moment dat un individ, patron se pare al unui bar din zona Electromagnetica, care avea la vânzare pepeni pe trotuarul din faţa localului. În schimb, dinspre populaţie nu se poate spune acelaşi lucru. Oamenii de rând îi salută din priviri pe agenţii PLMB şi se opresc să le ţină partea atunci când aceştia intră în conflict cu cei verificaţi.

Chiar dacă între Piaţa Chirigiu şi Piaţa Rahova este o distanţă considerabilă, bişniţarii cu ştate vechi află din timp de prezenţa călăreţilor. În timp ce politiştii locali fac verificări, în zare se observă cum mulţi îşi strâng marfa sau trag ombloanele tarabelor. Rămân în urmă doar cei care, din câte se pare, nu fac parte din nicio reţea. Este şi cazul unui vânzător de ziare, care a ridicat din umeri atunci când i s-au cerut documentele în baza carora chioşcul ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea. A înmânat doar buletinul şi nu a vrut să precizeze pentru cine lucrează sau numele firmei.

Piaţa Rahova, ultima frontieră

La Piaţa Rahova, scenariul nu diferă cu mult. Cu toate că patrulele călare ale PLMB sunt la o distanţă apreciabila, trotuarele se eliberează ca la un semn iar florăriile îşi pierd culoarea din cauza florăreselor dibace care ascund totul după geamurile tonetelor acoperite cu folie de aluminiu. Și bişniţarii, hoţii de buzunare şi cei care şuşotesc “Țigări, domnu’!” se evaporă. În locul lor, apar ca din senin patrule cu poliţişti de la Sectia 19 şi politiştii locali de la Primăria Sectorul 5 cu procese verbale în mâini. Întreaga zonă este luată în stăpânire de oamenii legii. Mulţi dintre ei se salută din priviri cu cei goniţi de zvonul că în zonă ar aparea patrulele călare ale PLMB.

Nu este nicio acţiune a Poliţie Capitalei pe raza Secţiei 19”, confirmă pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca. În teren însă se observă contrariul. În momentul în care patrula călare a Poliţie Locale a Municipiului Bucureşti îşi face apariţia, Politiştii Secţiei 19 şi cei locali de la Primăria Sectorului 5 se împraştie printre oameni. Cei rămaşi în urmă cu marfa înca expusă, la intrarea în piaţa Rahova, se uită cu subînţeles unii la alţii. „Mi-ai zis că n-o să-i mai văd pe ăştia! […] Dacă-mi dă ceva(n.r.- amenda), un leu nu mai dau pentru campanie”, se aude la un moment dat după o tarabă ieşită cu totul pe trotuarul din faţa pieţei.

Patrulele călăre în Rahova şi Ferentari sunt abia la început

În doar patru ore de patrulare, agenţii Poliţiei Locale a Municipiului Bucuresti au taiat în Sectorul 5, 16 amenzi în cuatum de 150.000 de lei in baza legii 12/1990. Spre deosebire de cele aplicate parcagiilor sau cersetorilor, majoritatea vor fi platite pentru ca in multe cazuri a fost vorba despre persoane juridice sau persoane fizice care detin bunuri si pot fi astfel executate silit.

Chiar dacă atribuţiile călăreţilor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti se termină pe străzile adiacente marilor artere, pe principalele bulevarde din Rahova şi Ferentari acţiunile PLMB vor continua. „Patrulele călare, care au trasee atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte în anumite zone din Bucureşti, monitorizează situaţia atât din punct de vedere al ordinii şi liniştii publice cât şi din punct de vedere al combaterii comerţului ilicit. Zonele respective (n.r. – Rahova şi Ferentari) sunt zone grele în care împreună cu poliţia locală de sector cât şi cu poliţia naţională încercăm să facem faţă”, a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Răzvan Popa.

Cookies