Patru rețete surprinzătoare cu conopidă (P)

04 iun. 2021
50 Afișari
Patru rețete surprinzătoare cu conopidă (P)

Dacă cineva îți vorbește despre conopidă, probabil că te gândești la un bol cu supă gustoasă sau la rețeta clasică gratinată, cu mult sos alb și brânză. Dar există numeroase alte modalități interesante de a găti această legumă. Rețetele de mai jos sunt ușor de preparat și extrem de gustoase și vor face din conopidă o legumă preferată în bucătăria ta. 

Beneficiile conopidei

Dacă până acum ai ocolit conopida, trebuie să știi că este o legumă foarte sănătoasă. Din punct de vedere nutritiv, aceasta conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9, acizi grași Omega-3 și vitamina K. Ea este, de asemenea, o sursă importantă de proteine, fosfor și potasiu, dar și de antioxidanți, precum carotenoizi și fitonutrienți care reduc stresul oxidativ și bolile asociate. Medicii spun că această legumă are calități detoxifiante, conținând diverse enzime hepatice care ajută la neutralizarea substanțelor potențial toxice. Ca toate legumele crucifere, precum varza și broccoli, conopida este utilă în prevenirea cancerului, mai ales de vezică, sân, colon, prostată și ovare. Consumul regulat de legume crucifere în general poate reduce riscul de inflamație cronică și aduce fibrele necesare sistemului nostru digestiv. Iar, dacă toate aceste informații te-au convins, atunci nu mai ai decât să prepari niște retete cu conopida surprinzătoare și delicioase ca cele de mai jos.

Conopidă coaptă

Această rețetă te ajută să beneficiezi din plin de aroma specială a legumei. În plus, în general, prepararea alimentelor la cuptor te ajută să obții rapid o masă pentru toată familia. Taie conopida în buchețele mici, apoi pune-le pe o foaie de copt într-o tavă. Asigură-te că buchetele nu se suprapun, pentru că altfel nu vor deveni crocante. Stropește buchețelele cu un amestec format din ulei și condimente precum semințe de fenicul, de muștar, usturoi, curry și sare, după gust. Conopida se coace 35 de minute la foc potrivit. Poți să servești acest preparat alături de o salată sau ca garnitură la carne, precum un piept de pui cu lămâie. De asemenea, poți tăia conopida în felii groase, pe care apoi să le ungi cu ulei, să le presari cu sare și să le pui pe grătar. Servește cu un sos picant.

Humus sau sos de conopidă

Conopida crudă cu puțin sos este întotdeauna binevenită ca aperitiv. Dar te-ai gândit vreodată să faci un sos din conopidă? Ce zici, de exemplu, dacă ți-ai surprinde oaspeții cu un humus făcut din conopidă și cartof dulce. Ai nevoie de câte 200 de grame de cartofi dulci și conopidă, pe care le coci în cuptor pe hârtie specială. Mixează împreună cu o cutie de năut fiert și scurs, două linguri de tahini, un cățel de usturoi, o legătură de pătrunjel tocat și 4 linguri de ulei. Condimentează după gust cu sare, piper, paprica și chimen. Servește humusul cu lipie proaspătă.

Frittata de conopidă

Frittata este o modalitate perfectă de a folosi resturile de alimente din frigider. Servește cu salată și vei avea o masă completă la cină. Pentru această frittata începe prin a preîncălzi cuptorul. Ai nevoie de 3 cartofi fierți, tăiați cuburi, și de o căpățână mică de conopidă, de asemenea fiartă, la aburi, și desfăcută în buchețele. Călește o ceapă și un cățel de usturoi tocate în unt, până când devin transparente. Adaugă cartofii și conopida, gătește 2-3 minute, apoi adaugă cimbru și mentă, sare și piper. Toarnă totul într-o formă rotundă de tort cu fundul detașabil, adaugă 8 ouă bătute și presară deasupra brânză de capră. Coace 25-30 de minute.

Pizza din conopidă

O pizza cu blat din conopidă are gustul celei clasice, dar mai puține calorii. Decorează cu roșii și ceapă roșie, dar nu ezita să folosești dovlecei, ciuperci, ardei etc. Pentru blat, taie conopida în buchețele, spală-le și lasă-le să se scurgă bine. Mixează conopida, apoi dă la cuptor, pe o foaie de copt, timp de cinci minute. Rece, se amestecă cu un ou, 50 de grame de brânză rasă, o lingură făină de migdale, busuioc, oregano, praf de usturoi, fulgi de ardei, sare și piper. Întinde blatul pe hârtie de copt și coace 10 minute, la foc potrivit. Scoate blatul, garnisește-l cu sos de roșii, brânză și ce mai dorești și mai dă pizza 10 minute la cuptor.

Crudă, gătită, rece, caldă, la grătar, cu sos alb, verde, cu brânză ori cu carne, conopida este o legumă care se adaptează tuturor gusturilor, atât ale celor mari, cât și ale celor mici.

Sursa foto:  Pexels

Cookies