ARHIVA B365

Patru ofiţeri ruşi, dezgropaţi pe locul viitoarei parcări de la Universitate

Este vorba de scheletele a patru ofiţeri ruşi, îngropate în curtea bisericii Sf. Sava la mijlocul secolului XIX, a precizat M. Adameşteanu, arheolog, la Realitatea TV. „Ne aflăm în vecinătatea Bisericii de la Sf. Sava în jurul căreia s-a constituit un mare cimitir unde spre surprinderea noastră a dezvelit şi câteva morminte ale unor ofiţeri ruşi. Acest lucru era pregătit de o inscripţie de la 1853 pe care apărea numele unor ofiţeri. S-a păstrat foarte bine ţesătura, echipamentul acestor ofiţeri, epoleţii unuia dintre ei pe care scrie regimentul 4. E un lucru deosebit senzaţional având în vedere că au trecut aproape 200 de ani. Am costatat că aceşti ofiţeri sunt grupaţi în zona bisericii. Avem o colegă care lucrează şi impregnează aceste ţesături pentru a fi prelevate şi puse în expoziţie”, a declarat Mănucu Adameşteanu, arheolog.

Armata rusă a trecut prin Principatele Române la mijlocul secolului XIX, dar istoricii nu ştiau că unii dintre ofiţeri ar fi fost îngropaţi aici, cu atât mai mult în zona bisericii Sf. Sava. Experţii lucrează acum la impregnarea ţesăturilor pentru o mai bună conservare şi pentru o viitoare expunere a lor.

Parcajul subteran de la Universitate, construit pe două nivele, ar urma să fie dat în folosinţă în primul trimestru al anului viitor şi ar urma să aibă 325 de locuri din care 300 pentru autoturisme şi 25 pentru motociclete.

Chiar pe 25 martie trebuia să aibă loc descărcarea arheologică a terenului unde se construieşte parcarea, dar noile descoperiri vor amâna probabil procedura.

Mai multe despre cele 40 de schelete descoperite anul trecut la Universitate puteţi citi aici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button