Patru locuinţe în regim de urgenţă, pentru victimele violenţei domestice, inaugurate în Bucureşti

de:
22 dec. 2015
1 afișări
Patru locuinţe în regim de urgenţă, pentru victimele violenţei domestice, inaugurate în Bucureşti

Aceste locuinţe oferă servicii de găzduire, hrană, consiliere juridică şi psihologică, orientare a victimelor, pe o perioadă de până la 48 ore, informează mediafax.ro.

Cele patru locuinţe pentru victimele violenţei domestice sunt primele deschise de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Potrivit unui comunicat al ANES, accesul persoanelor abuzate în aceste locuinţe se poate realiza personal, prin direcţionare în urma apelării numărului unic gratuit 0800 500 333, prin îndrumarea acordată de către Poliţie sau de către serviciile de ambulanţă (în cazul în care nu este necesară spitalizarea), dar şi ca urmare a informării victimei prin intermediul DGASPC sau ONG, prin intermediul primilor specialişti care intră în contact cu victima.

La momentul primirii în locuinţe, victimele vor fi evaluate psihologic pentru eliminarea stării de risc imediat şi reechilibrarea stării emoţionale. Ulterior, persoanele în cauză vor primi consiliere juridică, iar dacă doresc, vor fi sprijinite în demersurile de depunere a unei cereri privind emiterea ordinului de protecţie, mai precizează sursa citată.

După cele 48 de ore în care au fost găzduite în locuinţele în regim de urgenţă, victimele vor fi îndrumate, după caz, către serviciile în regim rezidenţial din cadrul DGASPC sau ONG, care vor monitoriza cazurile respective şi vor acorda serviciile sociale necesare.

„Astfel de servicii sociale sunt vitale pentru victimele violenţei domestice deoarece contribuie la reintegrarea acestora în societate şi ieşirea din aşa- numitul ciclu al violenţei în familie, prin evitarea revictimizării”, a declarat Ioana Liana Cazacu, secretarul de stat ANES, cu ocazia inaugurării locuinţelor.

Cele patru locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice au fost realizate prin proiectul POSDRU „START – o viaţă de calitate în siguranţă”!”, derulat de ANES. Proiectul vizează dezvoltarea, la nivel naţional, a unor mecanisme, măsuri, proceduri şi instrumente aplicabile care generează beneficii pe termen lung pentru toate persoanele aflate în situaţii de risc privind violenţa domestică şi traficul de persoane, conform comunicatului de presă.

Cookies