Patru inculpaţi din dosarul GALA BUTE şi-au recunoscut vina. Ce spune Elena Udrea

de:
16 oct. 2015
0 Afișari
Patru inculpaţi din dosarul GALA BUTE şi-au recunoscut vina. Ce spune Elena Udrea

UPDATE: Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia a declarat vineri la ÎCCJ, la audierea sa în dosarul Gala Bute, că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, în cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gărdean. Şi Ana Maria Topoliceanu a spus că, în două rânduri, i-a dat Elenei Udrea sume de până la 10.000 de euro, cash.

„M-am întâlnit cu Gărdean și Udrea la pensiunea din Bușteni. A fost o discuție scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că e nevoie să facă niște sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Bușteni. La discuție am fost doar noi trei. I-a spus pur și simplu. Urma să se desfășoare Gala Bute și cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuție generală despre sponsorizări”, și-a început Nastasia declarația în fața judecătorilor ÎCCJ.

El a mers pe procedura simplificată prin care își recunoaște faptele, în schimbul reducerii pedepsei la o treime.

„Într-una dintre discuțiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanțate de minister. Acest comision era în realitate o mită și nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean și că va aduce această sumă”, a spus Nastasia.

El a adăugat că în septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gărdean, care i-a cerut situația cu sumele ce urmau plătite de minister aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA.

„Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea pentru că el mi-a lăsat de înțeles că știe ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o și mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu și mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta și nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro în geantă”, a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani în cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reacție.

„În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa zece minute. Am fost în cabinetul dumneaei… nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (…) Am lăsat geanta acolo și i-am spus că sunt de la Gărdean și i-am spus și că acesta a spus că restul banilor vor fi dați de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacție. Nu am rămas în biroul doamnei”, a arătat Nastasia, conform Agerpres.ro.

Vineri a început procesul în Dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, este acuzată de multiple fapte de corupție, informează paginadepolitica.ro.

Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă au recunoscut în totalitate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul „Gala Bute”, cerând să fie judecaţi prin procedură simplificată, ca să poată beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Înainte de a intra la Înalta Curte de Casație și Justiție, Udrea a spus că nu va cere să fie judecată în procedură simplificată, ceea ce ar însemna că-și recunoaște vinovăția.

Ea a declarat că cei trei colaboratori ai săi care „au fost prinși că au luat bani au sfârșit mai repede sau mai greu recunoscând că au luat, dar spunând: i-am dat șefei, adică Elenei Udrea”.

„În felul acesta, oricine este prins că greșește sau că ia o șpagă și spune: i-am dat șefului are avantajul de a rămâne în libertate și beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului Penal. Eu nu am cum să merg pe procedură simplificată. (Ceilalți, n.r.) vor face cum cred de cuviință, noi o să ne opunem la așa ceva, pentru că trebuie să stea alături de mine în proces pentru a se proba adevărul spuselor lor. Eu am fost 72 de zile arestată pentru că niște oameni prinși că au luat bani au spus: da, i-am luat, dar i-am luat pentru Elena Udrea. Cred că trebuie să stea în proces să demonstreze cum mi-au dat mie acei bani”, a spus deputata.

În acest caz, Udrea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene.

În rechizitoriul din dosar, procurorii amintesc şi de povestea genţii negre, pe care fostul secretar general în minister, Gheorghe Nastasia, a susţinut că i-ar fi predat-o Elenei Udrea. Înăuntru s-ar fi aflat 900.000 de euro, bani primiţi de la omul de afaceri Adrian Gărdean. Cel care a beneficiat, însă, de ei ar fi fost Rudel Obreja.

În același caz mai sunt judecați Ion Ariton, Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia, Dragoş Botoroagă şi Tudor Breazu.

DNA afirmă că o parte din banii negri primiți de Elena Udrea ar fi folosiți în campaniile electorale ale PDL.

Cookies