Patru furnizori de gaze naturale au fost amendați de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru că au dorit să crească tarifele unor clienți, deși aceștia semnaseră un contract cu preț fix. Pentru această neregulă distribuitorii au fost sancționați în total cu suma de 2,7 milioane de lei.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a efectuat recent controale la patru furnizori importanți de gaze, după ce mai mulți clienți au adresat plângeri legate de o potențială abatere gravă. Astfel, acești furnizori au intenționat să mărească tarifele plătite de clienți, deși aceștia semnaseră un contract cu preț fix, potrivit newsbucuresti.ro.
În urma mai multor plângeri formulate de clienți în care aceștia reclamau faptul că furnizorii de gaze le trimiteau notificări legate de intenția de creștere a prețului la gaze naturale, ANRE a demarat o serie de controale și verificări în acest sens.
Astfel, autoritatea a verificat modul în care distribuitorii au elaborat și publicat ofertele-tip de furnizare, cum au for preluate informațiile din ofertele tip în contractele de furnizare încheiate cu clienții care au acceptat aceste oferte, cum au fost notificați acești clienți în legătură cu intenția de modificare și/sau completare a clauzelor prevăzute în contract, dar și cum, după caz, clienții au fost informați că tarifele practicate au fost mărite. Nu în ultimul rând, în comunicatul de presă transmis de ANRE se precizează că verificarea a presupus și examinarea modului în care furnizorii au transmis informații transparente clienților finali.
Aceste controale au scos la iveală o serie de nereguli, astfel că plângerile clienților finali nu au fost neîntemeiate. Prin urmare, în baza încălcării mai multor dispoziții legale, cei patru furnizori de gaze naturale au fost sancționați cu amenzi cu o valoare cumulată de 2,69 milioane de lei.
Cei patru furnizori de gaze naturale sunt Engie România, E.ON Energie România, Restart Energy One și Premier Energy. Primele trei companii din listă au primit sancțiuni mai consistente, de 800.000 de lei fiecare, în timp ce Premier Energy a fost amendată cu 200.000 de lei.
Mai mult, ANRE a transmis acestor furnizori misiunea de a notifica toți clienții finali ce se află sub contract cu preț fix că tarifele se vor menține la valoarea precizată în înțelegerea inițială. În cazul în care unii clienți au avut parte de tarife mai mari față de cele la care s-au obligat prin ofertă, aceștia vor reveni la suma inițială prevăzută în contract.
„În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, au declarat oficialii ANRE.
Au mai fost acordate amenzi de câte 30.000 de lei către Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, deoarece aceste companii nu au respectat prevederile legale când vine vorba de elaborarea ofertelor tip. Aceste companii au lansat oferte în care nu se menționa nici data de întocmire a ofertei, dar nici perioada de valabilitate a ofertei – se menționa doar data la care înțelegerea urma să expire.
De asemenea, Nova Power and Gas a fost amendată tot cu suma de 30.000 de lei pentru că a încheiat contracte de furnizare de gaze naturale în care nu a precizat perioada cu preț fix garantat din oferta acceptată de clienții finali, dar și pentru că a lansat oferte în care nu erau precizate termenele și condițiile prin care se poate rezilia contractul unilateral