Patru dintre cele mai importante muzee din București au ușile închise la Noaptea Muzeelor 2024. În schimb, angajații vor fi la protest, în Piața Victoriei

15 mai 2024
419 afișări
Patru dintre cele mai importante muzee din București au ușile închise la Noaptea Muzeelor 2024. În schimb, angajații vor fi la protest, în Piața Victoriei
Patru dintre cele mai importante muzee din București au ușile închise la Noaptea Muzeelor 2024. În schimb, angajații vor fi la protest, în Piața Victoriei | Noaptea Muzeelor/Facebook

Patru dintre cele mai importante muzee din București nu vor participa la Noaptea Muzeelor 2024, care va avea loc sâmbătă 18 mai. Acestea se vor alătura protestului prin care angajații cer mărirea salariilor.

Care sunt muzeele care nu participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București sunt principalele instituții de cultură din Capitală care nu vor lua parte în acest an la Noaptea Muzeelor.

Potrivit HotNews.ro, la protestul inițiat de sindicatul „CulturMedia”, angajații cer mărirea salariilor cu 20%. La nivel național, s-au alăturat protestului aproximativ 80% dintre instituțiile de cultură care participă, în mod obișnuit, la Noaptea Muzeelor”.

Până acum, nu a venit nicio reacție din partea Guvernului sau a Ministerului Culturii.

Declarațiile directorului Muzeului Antipa

Luis Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a declarat că ideal ar fi ca publicul să se alăture instituțiilor de cultură care protestează.

Dacă ar fi la modul ideal, ar fi grozav dacă măcar o parte din public ar fi alături de noi în încercarea aceasta de a convinge Guvernul că muzeele merită să fie tratate cu respect și salariații din muzee merită să fie plătiți onorabil, pentru că, la urma urmei, aceștia fac ca muzeele să fie deschise publicului. Cel puțin în cazul Muzeului Antipa, suntem deschiși aproape în permanență. E nevoie să fie recunoascute și recompensate aceste eforturi, a declarat Luis Popa.

Angajații care protesează sunt nemulțumiți de salarii. Directorul Muzeului Antipa declară că, în momentul de față, în instituția pe care o conduce sunt persoane cu studii superioare care câștigă mai puțin de 3.000 de lei pe lună.

Nu este firesc. Este cu atât mai puțin firesc cu cât, de la începutul anului, salariații din muzeele din universități sunt plătiți mai onorabil și atunci sigur că nemulțumirea colegilor mei este maximă. Iar eu sunt alături de ei și pentru că pentru mine, ca director, este foarte complicat să gestionez o astfel de situație, să păstrez colectivul intact. Am colegi care în ultima vreme au plecat în alte domenii de activitate, tocmai din cauza salarizării. Deci, cu toții, salariați, directori, public, avem interesul să convingem Guvernul să deblocheze acea ordonanță pe care Ministerul Culturii a inițiat-o și care ar trebui să corecteze un pic această situație financiară.

Ministerul Culturii oferă sprijin acestora și a inițiat o ordonanță prin care cresc salariile angajaților de muzee.

Deocamdată e doar o acțiune prin care muzeele încearcă să atragă atenția Guvernului asupra unei situații reale și foarte neplăcute salariale. Înțeleg că se lucrează, sper să se găsească la un moment dat o soluție. Acest moment este unicul din an în care muzeele au vizibilitate maximă și mi se pare logic să se încerce exploatarea acestui moment pentru a se atrage atenția asupra problemei, a mai declarat directorul.

Anul trecut, de Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa a primit aproximativ 10.000 de vizitatori.

Organizatorii anunță că programul „va fi într-o continuă modificare/actualizare până în ziua evenimentului”.

 

Cookies