ÎN BUCUREȘTIȘTIRI

Patru cetățeni bulgari, prinși la București. Au făcut peste 500.000 de euro prin înșelăciuni de persoane

Patru cetățeni bulgari acuzați că au obţinut 500.000 de euro din înşelăciuni în România și Bulgaria au fost prinși de DIICOT în România. Ei foloseau doar telefoane cumpărate din piețe, pe care le îngropau în șanțurile de pe marginea drumurilor, înainte de a se întoarce în Bulgaria.

DIICOT a făcut astăzi o percheziție în București, în cadrul unui ordin european de anchetă emis de autoritățile bulgare, pentru a prinde gruparea.

Cei patru sunt bănuiți că, în urma unor convorbiri telefonice în care prezentau situații nereale, ar fi determinat victimele, cetățeni bulgari, să le remită diferite sume de bani. Prejudiciul estimat este de aproximativ 500.000 de euro.

Zeci cartele SIM confiscate

Procurorii au confiscat 84 de cartele SIM, un laptop și 10 telefoane mobile care ar fi fost folosite în activitatea infracțională.

O parte dintre membrii grupării, aşa-numiţii „vartachi”, sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi sub diverse pretexte induceau în eroare şi înşelau persoanele de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare.

Al doilea palier al grupului avea rolul de a recruta și controla curierii care preluau sumele de bani şi/sau obiectele de valoare de la victime.

Curierii erau persoane recrutate la întâmplare care susţineau activ gruparea, folosindu-se de informațiile furnizate de către cei de pe primul palier, potrivit DIICOT.

Suspecții închiriau camere în hoteluri şi pensiuni unde nu erau necesare documente de identitate, ccumpărau cartelele SIM de la chioşcuri, benzinării şi supermarketuri și folseau doar telefoane mobile cumpărate din târguri și piețe. O parte din acestea erau ascunse în şanţurile de pe marginea drumurilor, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, în timp altele erau distruse.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

Trei inculpați au fost prezentaţi Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile bulgare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button