ARHIVA B365

Patronul Chocolat, ARESTAT PREVENTIV

 

Ce acuza procurorii:

In fapt, s-a retinut ca in perioada 2008-2015 Tudor Mihai Constantinescu a initiat si constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit si alte persoane, specializat in fraudarea bugetului de stat prin omisiunea inregistrarii si evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale desfasurate si a incasarilor realizate prin societatile comerciale CHOCO ATENEU S.R.L., CHOCO MOSILOR S.R.L., COZA NOSTRA ART S.R.L., THEOBROMA CONSULT S.R.L., THEOPROD ART S.R.L., SC SOLUTIONS CENTER S.R.L., S.C. GLOBAL INTERCONSULT S.RL., S.C. GLOBAL INTERFOOD S.R.L., S.C. DESERT PROD S.R.L., S.C. DELICES CUISINE S.R.L., S.C. CCT INNOVATION S.R.L., S.C. MAESTRO PROD FOOD S.R.L. pe care le controla direct sau prin interpusi, scrie Hotnews. 

Tudor Constantinescu, afaceristul de 39 de ani, patron al grupului Chocolat, este acuzat că este coordonatorul unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. El ar fi folosit un soft pentru casele de marcat prin care una plătea clientul, alta vedea statul. Impozitul era mai mic, iar câştigul mai mare. După gratii a ajuns şi cel care a creat acest soft. Potrivit procurorilor, prejudiciul în acest caz ar depăşi 10 milioane de euro, întrucât softul este vândut în România din 2006.

Înainte de a fi ridicat de procurorii DIICOT, Tudor Constantinescu, patronul cofetăriilor Chocolat, s-a plâns într-un interviu acordat unei publicaţii cu profil economic, că este controlat prea des de autorităţile statului, potrivit Digi24.

„90% din timpul meu este investit în această afacere. Am ajuns să dorm precum copiii. Mă trezesc din 3 în 3 ore şi plâng de frumuseţea vieţii antreprenoriale. În ultimele 6 luni am avut 32 de controale. Asta este frustrarea mea. Parcă vor să te distrugă, în loc să te ridice”, spunea patronul Chocolat.

Pe pagina sa oficială de Facebook, patronul Chocolat a anunţat că va colabora cu anchetatorii, pentru a demonstra că e nevinovat. În plus, el le cere iertare clienţilor. Procurorii îl acuză că ar fi folosit un soft pentru casele de marcat cu ajutorul căruia contabilitatea dublă era o joacă de copil. Anchetatorii spun că găselniţa menită să fenteze fiscul a fost greu de descoperit, întrucât casele de marcat folosite de cei aduşi la DIICOT păreau unele obişnuite.

„De exemplu, pentru o şampanie care costa 500 de lei clientul primea bon fiscal pentru suma plătită, dar, în paralel, în casa de marcat produsul era înregistrat cu doar 170 de lei. La finalul lunii patronii raportau la fisc cea mai mică sumă”, transmite corespondentul Digi24 Ioana Ciurlea.

Firma care ar fi făcut softul menit să păcălească statul are sediul în Constanţa.

Şi sediul firmei SOLUTIONS CENTER din Constanţa a fost răscolit de procurorii DIICOT, care spun că softul capabil să măsluiască contabilitatea înregistrată de casele de marcat ar fi fost cumpărat de aici. Cei doi administratori au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Bucureşti pentru explicaţii.

Conform Realitatea Tv, firma care a creat softul pentru dublarea evidenţelor din localurile de lux avea contract şi cu ANAF.

Vezi aici: Cum păcăleau statul patronii Chocolat, Il Calcio, Fratelli şi Le club. Prejudiciu:10 mil. euro

În timpul percheziţiilor de joi, anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare de la firmă din care speră să afle câte astfel de softuri au fost vândute, dar mai ales cui. Percheziţii au fost şi la cluburile Fratelli, Le Club, Biutiful, dar şi la restaurantele Trattoria Il Calcio. În total, procurorii au verificat 43 de imobile, de unde au ridicat saci întregi cu documente, calculatoare şi case de marcat.

Iată comunicatul remis de DIICOT în urma percheziţiilor de joi:

La data de 12.11.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat un număr de 43 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale/ puncte de lucru de pe raza municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privată şi uz de fals

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2015, un cetăţean român şi un cetăţean francez au iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat, prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasarilor realizate printr-un număr de 12 societăți comerciale pe care le controlau direct sau prin interpusi.

În acest scop, liderii grupului au procurat un program informatic de contabilitate, care se instalează pe casele de marcat, de la o societate comercială din Constanţa, pe care l-a remis angajatilor săi pentru a fi utilizat şi care realiza o dubla evidență, una reală pentru vanzările realizate efectiv și una fictivă pentru vânzările reduse în mod intenționat și fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate.

Respectivul program de contabilitate consta în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori.Un registru reflecta realitatea economică şi financiară a contribuabilului, la care accesul era restricţionat şi un alt registru, falsificat, în care erau înregistrate date şi operaţiuni ce reflectau venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi.

S-a constatat că programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor care permitea accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie obţinute la unul dintre punctele de lucru din Bucureşti) şi care, cumulate, au înregistrat o pondere mai mare în venituri nefiscalizate.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că începând cu anul 2008 societatea comercială din Constanța a pus la dispoziţie programul informatic unui număr de alţi trei suspecţi, administratori ai unor societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică şi divertisment.

La solicitarea suspecţilor, contabilii societații au întocmit în fals evidența contabilă prin atestarea vânzărilor nereale realizandu-se un prejudiciu important bugetului de stat.

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 15 suspecţi.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au fost aduse, în vederea audierii un număr de 112 persoane.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button