Patronii nu vor mai plăti comision pentru cărţile de muncă

de:
28 dec. 2010
0 Afișari
Patronii nu vor mai plăti comision pentru cărţile de muncă

Ultima lună în care declaraţiile privind contractele de muncă se vor depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pe suport de hârtie, este ianuarie 2011, acestea fiind aferente lunii decembrie 2010. Începând din februarie, societăţile comerciale nu vor mai fi nevoite să achite comisionul lunar de 0,75% dacă documentele de muncă erau în evidenţa ITM, respectiv de 0,25% dacă actele erau ţinute la departamentul de resurse umane al companiei.

„Este o degrevare a taxelor fiscale iar această scădere va continua reformele în domeniul reducerii fiscalităţii”, a motivat Ioan Nelu Botiş, ministrul Muncii, la sfârşitul şedinţei de Guvern de miercuri.

Cărţile de muncă vor fi înlocuite, de anul viitor, cu un user name şi o parolă.

Acesta a adăugat că, începând de anul viitor, inspectorii ITM vor putea avea acces permanent la sediul angajatorilor deoarece statutul inspectorilor de muncă a fost modificat, noul act legislativ permiţând totodată suspendarea directă a activităţii unei firme în cazul „încălcării flagrante” a legii.

La finalul informării de miercuri, ministrul Botiş s-a încurcat în declaraţii precizând că inspectorii muncii vor putea preleva monstre de produse din producţia firmelor, în loc de mostre. Acesta s-a corectat ulterior, scuzându-se că „e sfârşit de an”.

Cookies