Patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv au fost arestaţi

de:
08 nov. 2015
2 Afișari
Patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv au fost arestaţi

Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societatii, Cristian Nita, si pirotehnicianul Viorel Zaharia au fost arestati preventiv, sambata, dupa o decizie a Judecatoriei Sectorului 4, informeaza Mediafax, citat de HotNews.ro.

Judecatorul de drepturi si libertati a admis astfel cererea procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si a dispus arestarea preventiva, pentru 30 de zile, pana in 6 decembrie, a Danielei Ioana Nita, a fratelui acesteia, Cristian Nita, si a pirotehnicianului Viorel Zaharia, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists.

Cei trei raman astfel incarcerati la Arestul Politiei Capitalei, unde au fost dusi vineri, dupa ce procurorii i-au retinut, in dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, in care 41 de persoane au murit si alte aproximativ 170 au fost ranite.

Decizia poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpa, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri.

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in clubul Colectiv, in 30 octombrie, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens.

Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela si Cristian Nita „au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trasi la raspundere penala”, sustin procurorii.

Vezi aici: INTERCEPTĂRI: Cum a distrus probele conducerea firmei care a furnizat artificiile din Colectiv

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv in 3 noiembrie, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv.

Potrivit PICCJ, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club”.

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Cei doi patroni ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost interceptati de anchetatori imediat dupa producerea incendiului din club, se arata in referatul cu propunere de arestare preventiva a lui Cristian si a Danielei Nita.

Patroana firmei care a livrat artificiile din Colectiv- dosar penal în 2009,pentru artificii ilegale

Conform documentului citat, Cristian Nita a vorbit la telefon, a doua zi dupa producerea incendiului, cu o angajata, Andreea Sarbu, care l-a indrumat pas cu pas cu privire la ce documente sa stearga din calculatoarele firmei, proprii sau ale angajatilor, pentru a acoperi neregulile produse de firma si pentru a se feri de raspunderea penala ce urma sa apara dupa tragicul eveniment.

Andreea Sarbu le-a mai spus anchetatorilor ca a existat doar o intelegere verbala, pe 29 octombrie, pentru livrarea artificiilor la clubul Colectiv, urmand ca un contract sa fie semnat pe 31 octombrie.

„De la Nita Daniela Ioana am aflat ca a fost doar o intelegere verbala, contractul urmand sa fie semnat pe data de 31.10.2015, chiar daca evenimentul a avut loc in data de 30.10.2015. Efectiv, nu a fost contract semnat intre firma noastra si Digidream (formatia Goodbye to Gravity- n.r.). Contractul a fost redactat sambata, pe 31.10.2015. Eu am redactat contractul si mi-a fost dictat de Nita Daniela Ioana. Practic, daca cineva ar fi verificat calculatorul, ar fi vazut la ce data a fost redactat contractul”, a declarat Andreea Sarbu, in fata anchetatorilor.

O alta angajata a firmei, Adriana Moise, le-a spus anchetatorilor ca firma „practic nu avea evidenta contabila” si ca s-a panicat dupa ce a vazut efectele incendiului din Colectiv, acesta fiind motivul pentru care s-a recurs la stergerea unor documente.

Artificiile din Colectiv erau din Bulgaria

Adriana Moise a aratat ca artificiile folosite la clubul Colectiv erau din Bulgaria. „Stiu ca artificiile care au fost folosite la evenimentul din data de 30.10.2015 erau de categoria T1. Artificiile erau de provenienta din Bulgaria. Nu am vazut niciodata artificiile, eu cunosc mai mult caracteristicile din documente sau din discutiile cu colegii mei de la firma (…) Inainte de evenimentul din data de 30.10.2015, la sediul firmei a avut loc o discutie la care au participat Moise Marian, Nita Daniela Ioana. Nu stiu ce s-a discutat. Stiu ca s-a stabilit sa se monteze artificiile si sa se monteze jeturile de CO2”, a mai spus Zaharia, la audieri.

Florin Alexandru Bescu a aratat, in declaratia de martor data in fata procurorilor dupa deschiderea dosarului, ca in 29 octombrie, proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Nita, le-a spus ca a doua zi urmeaza sa aiba loc un eveniment la clubul Colectiv si ca societatea a fost solicitata pentru a instala jeturi de CO2 si artificii de mici dimensiuni pentru interior.

„Nita Dana ne-a lasat optiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu si Moise Marian am stabilit sa mergem. Artificiile au fost actionate prin intermediul unui pupitru de catre Marian, care in timpul concertului a stat in partea stanga din fata a scenei. Arat ca pupitrul de actionare al artificiilor era o cutie in forma dreptunghiulara de aproximativ 30 cm lungime si 20 de cm latime, de culoare neagra, iar panoul de comanda al pupitrului era prevazut cu mai multe butoane”, potrivit declaratiei lui Bescu.

Acesta a mai spus ca in jurul orei 22.00, cand clubul era plin, a inceput concertul, iar in momentul in care se canta prima piesa, Marian Moise a declansat artificiile, efect care a durat aproximativ 30 de secunde.

„In tot acest timp, eu ma aflam langa Marian, dar nu aveam niciun rol. Am mai stat aproximativ 10 minute dupa prima declansare a artificiilor, dupa care am iesit afara din club, pentru ca imi era cald si nu imi placea muzica. Aproximez ca am stat afara 15 minute, iar la un moment dat am observat ca din club au inceput sa iasa haotic clientii, care au rupt usa pentru realizarea defluirii, m-am dus langa usa de la intrare in club sa vad ce se intampla crezand ca este vorba despre un conflict, iar din interiorul clubului a inceput sa iasa fum in cantitate mare. Vazand fumul am luat-o la fuga incercand sa ma indepartez de club impreuna cu ceilalti clienti care au reusit sa iasa. Am reusit sa parcurg aproximativ 10 metri, m-am uitat inapoi, moment in care din club a iesit o flacara de mari dimensiuni, concomitent auzindu-se o bubuitura”, a mai aratat Bescu.

Acesta a mai spus in fata anchetatorilor ca in dreptul usii de la intrare in club erau mai multi oameni, intinsi unul peste altul, care prezentau arsuri.

„Impreuna cu alti indivizi pe care nu ii cunosteam am inceput sa ii scoatem din acea gramada, unii dintre acestia chiar daca erau raniti au reusit sa se deplaseze, iar pe ceilalti i-am asezat pe o bordura. In timp ce incercam sa ii salvam pe raniti, din gramada de oameni din dreptul usii de acces in club am auzit o persoana strigand la mine : Florin! Florin!, am vazut ca este Marian Moise care era blocat in mijlocul acelei gramezi. Am strigat la celelalte persoane care incercau sa ajute sa tragem oamenii din varful gramezii, am reusit sa il scot si pe Marian Moise, l-am pus pe o bordura langa club, iar acesta mi-a spus sa il las si sa ma duc sa incerc sa ii salvez si pe altii”, potrivit declaratiei lui Bescu.

Dupa incendiul din clubul Colectiv, Marian Moise (30 de ani) a fost internat in stare grava la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, ulterior acesta fiind stabilizat.

INCENDIU ÎN CLUB COLECTIV: Au fost doar patru artificii de tort: 2 pe scenă și 2 pe stâlpi

Cookies