ARHIVA B365

Patronii firmei care a asigurat artificiile din clubul Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă

Patronii firmei care a asigurat artificiile din clubul Colectiv riscă până la 10 ani şi jumătate de închisoare pentru ucidere din culpă, anunţă Realitatea Tv.

Până în prezent, doar un angajat al firmei de artificii şi patronii clubului de Colectiv erau acuzaţi de ucidere din culpă.

Recomandarile noastre

Procurorii Parchetului General au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale față de SC Club Colectiv SRL, firma care administra clubul Colectiv, și Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă cu victime multiple.

Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a fost chemată miercuri la sediul Parchetului General, unde procurorii au anunțat-o că pe numele ei s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, privind toate victimele, potrivit Agerpres.

De asemenea, față de Viorel Zaharia, pirotehnist la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă privind victimele decedate după data de 2 noiembrie 2015.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în același dosar, procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul patronilor de la clubul Colectiv — Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu — din infracțiunea de vătămare corporală din culpă în infracțiunea de ucidere din culpă ca urmare a deceselor intervenite după data de 2 noiembrie 2015.

În plus, inculpații au luat la cunoștință de obiectivele expertizelor tehnico-științifice criminalistice dispuse în dosar și faptul că pe averea lor a fost pus sechestru asigurător, măsură luată și în cazul firmelor SC Club Colectiv SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Procurorii de la Parchetul General au stabilit că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu foc de artificii în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

În urma tragediei din 30 octombrie, 60 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite, peste 130 suferind răni grave.

Raed Arafat a declarat, miercuri, că nu va demisiona şi că nu consideră că a greşit. Arafat a adăugat că demisia ar însemna că fuge de răspundere şi a precizat că, dacă şefii lui consideră că a greşit, îl pot demite. Declaraţiile lui Raed Arafat vin după ce şefii ISU Bucureşti au fost suspendaţi din funcţie, la cerea IGSU, pe perioada derulării anchetei privind tragedia din Club Colectiv. Au fost suspendaţi inspectorul şef Mihai Guţă şi adjuncţii Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu. Premierul Cioloş a cerut însă demiterea celor trei şefi ai ISU Bucureşti, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.

Practic, ISU a susţinut până acum că nu a ştiut de existenţa Clubului Colectiv, până în seara incendiului, însă o solicitare efectuată de o firmă de organizări evenimente la ISU arată că instituţiei i se ceruse în scris să avizeze un eveniment cu mii de persoane în Club Colectiv, deci ar fi avut cunoştinţă de existenţa clubului.

Între timp, Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu, acționarii și administratorii clubului Colectiv, au înştiinţaţi de Parchetului General că a fost pus sechestru pe averea lor, în dosarul în care sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Vezi şi: Răniţii din Club Colectiv, vizitaţi de premierul Dacian Cioloş.Miercuri, răniţii de la Spit. de Arşi

           Cioloş: În perioada imediat următoare aştept de la Read Arafat un plan de restructurare a ISU


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button