Patrimoniul Bucureștiului a început să fie inventariat. Viceprimarul Bujduveanu a făcut publică lista spațiilor libere: Pun ordine în lucruri

22 mai 2022
1365 Afișari
Patrimoniul Bucureștiului a început să fie inventariat. Viceprimarul Bujduveanu a făcut publică lista spațiilor libere: Pun ordine în lucruri
Patrimoniul Bucureștiului a început să fie inventariat. Viceprimarul Bujduveanu a făcut publică lista spațiilor libere: Pun ordine în lucruri. Sursa foto: Facebook/ Stelian Bujduveanu

„Fără secrete”, patrimoniul Bucureștiului a început să fie inventariat, iar Viceprimarul Capitalei a făcut publică lista spațiilor libere din oraș, identificate până la acest moment. „Cel mai bine păzit secret al administrației Bucureștiului a fost, de departe, inventarul patrimoniului orașului”, declară Stelian Bujduveanu.

Spațiile din patrimoniul Bucureștiului au început să fie inventariate

Inventarul patrimoniului Capitalei se referă la o listă cu clădiri monument, spații comerciale, case, apartamente, garaje. Zeci de mii de metri pătrați care se află în patrimoniul municipalității bucureștene.

„O ”comoară” care zace în paragină și generează cheltuieli, dar mai ales o imagine degradantă pentru Capitală”, recunoaște Viceprimarul Capitalei.

Stelian Bujduveanu declară că pune ordine în lucruri, fără toate acele liste secrete, fără cheltuieli care nu își au rostul și cel mai important: fără clădiri în paragină.

Începând cu luna martie a acestui an, Viceprimarul Capitalei a preluat atribuțiile pentru administrarea patrimoniului orașului, potrivit Dispoziției Primarului General nr. 568/08.03.2022.

„Împreună cu directorul Administrației Fondului Imobiliar (AFI), dl. Mihai Enăchescu, am început treaba: inventariem spații și clădiri, le scoatem din paragină și le punem la lucru, pentru a crea venituri la buget”, declară Stelian Bujduveanu într-o postare pe Facebook.

Câte au fost identificate până acum

Până în momentul de față au fost identificați 65.598,26 mp – reprezintă suprafața totală a 642 de spații libere care se află în patrimoniul Bucureștiului:

  • Spații aflate în zone centrale, dar care au fost lăsate în paragină;
  • Spații care nu mai pot fi utilizate, dar care generează cheltuieli administrative enorme;
  • Spații care provoacă o imagine degradantă pentru oraș.

„Lista spațiilor A FOST un secret bine păzit! De azi, aceste spații și tot ce ține de patrimoniul orașului va fi LA VEDERE”, spune Bujduveanu.

Viceprimarul Capitalei explică de ce nu a publicat și numerele poștale ale adreselor: este o măsură suplimentară de protecție împotriva vandalismului, dar și a ocupării abuzive a acestor spații.

Lista spațiilor publicată de Stelian Bujduveanu poate fi găsită AICI.

Portofoliu imobiliar activ

Patrimoniul Bucureștiului urmează să fie transformat într-un portofoliu imobiliar activ. După ce vor fi identificate aceste spații și vor fi scoase din paragină, „le punem la lucru” – spune Viceprimarul Capitalei:

  • Pasul 1: locațiile sunt igienizate și puse în siguranță.
  • Pasul 2: vor fi realizate un minim de investiții (văruit, reparat instalațiile electrice și sanitare).
  • Pasul 3: spațiile vor fi închiriate, pentru a crea venituri suplimentare pentru buget.

Bujduveanu declară că vor fi organizate licitații, în mod transparent, pentru a închiria spațiile respective.
Viceprimarul este convins că industria ospitalității și industria serviciilor „vor ști să le valorifice”. Astfel, Capitala va avea:

  • Venituri, nu cheltuieli
  • Economie funcțională
  • Estetică urbană, nu degradare și paragină

„Punem la lucru patrimoniul Bucureștiului, în interesul orașului și în beneficiul locuitorilor săi”, a conchis Stelian Bujduveanu.

Cookies