„Patriciu, la puşcărie!”: Băcanii MIC.RO protestează la sediul companiei Mercadia

de:
13 feb. 2012
1 Afișari

Aproape 100 de angajaţi ai grupului Mercadia, controlat de Dinu Patriciu, mai exact „băcanii” de la MIC.ro, protestau luni dimineaţă în faţa sediului firmei, în Pipera. Ei nu şi-au mai primit banii încă din decembrie, şi, spun ei, au fost informaţi prin SMS că nu vor mai primi bonuri de masă. De altfel, în luna noiemtrie le-a fost reţinut impozitul pe bonuri de masă, dar acestea nu le-au fost date.  „Ieşi afară, javră ordinară!”,  „Hoţii!”, „Dinu Patriciu, la puşcărie!” – strigă oamenii, revoltaţi.

Angajaţii povestesc că vineri li s-au cerut cheile de la magazine, fără însă a fi informaţi despre ce se va întâmpla cu firma. „Ne opriseră şi apa la magazin, pentru că nu fusese plătită de mult!” – declară una din angajatele unui magazin MIC.ro, pentru B365.ro. „Am cărat apă cu bidoanele de la vecini, pentru magazin!” – mai spune ea. „Noi am rămas fără curent, pentru că nu a fost plătit!” – spune angajatul altui magazin de proximitate. „Am stat în beznă să păzim marfa, că aşa ne-au spus!” – adaugă el.

Alţii protestatari spun că şi-au dat demisia încă din decembrie, dar nu au primit garanţia, pe  care, conform contractului de muncă, au fost obligaţi să o depună la angajare.

În jurul orei 11:00, o parte din angajaţii MIC.RO au reuşit să intre în clădirea Cubic Center, unde se află sediul Mercadia. Ei spun că acolo au găsit deja prezenţi jandarmii.

În luna februarie, grupul Mercadia, care controlează atât magazinele MIC.RO cât şi MACRO, a trecut la disponibilizări masive de personal. Astfel, din 4.000 de angajaţi, câţi avea retailerul la mijlocul lui 2011, acum vor rămâne doar 100 de angajaţi, cei mai mulţi de la departamentul logistic, arată revista Progresiv, revista factorilor de decizie din retail. Doar în Bucureşti, MIC.RO operau 100 de magazine.

Mai mult, angajaţii nu şi-au primit încă drepturile salariale pe ultimele luni, motiv pentru care au decis să treacă la proteste. Un prim protest, organizat la 20 ianuarie de salariaţii MIC.RO în faţa sediului Mercadia a fost aplanat de Vlad Şeitan- Chief Operational Officer, în cadrul Mercadia Holland, după cum se vede dintr-o înregistrare făcută publică de ziuaveche.ro.

Pe forumuri, angajaţii ameninţă că se vor adresa Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, deoarece nu şi-au primit drepturile băneşti. Ei susţin că disponibilizările nu s-au făcut pe criterii de competenţă: „La nici 3 luni de la deschiderea unui depozit in Pantelimon….se inchide iar oameni care nu au relatii sunt disponibilizati…Frumos, nu? Pe ce criteriu s-a facut disponibilizarea? Am trecut de perioada de proba, am dat examene si culmea cei care trebuie sa plece sunt cei care sunt competenti. De ce? Pentru ca suntem in Romania si competenta nu conteaza, conteaza doar relatiile. Sa le fie rusine!!!!” – scrie Ariana Popescu, pe forumul bestjobs.

Conform unei analize Coface, falimentul MIC.RO era însă previzibil. Furnizorii s-au trezit şi cu întârzieri de 240 de zile în plata mărfii, întârzieri extrem de mari pentru domeniul alimentar. Reprezentanţii Coface au mai aratat că, din datele pe care le au, dezvoltarea lantului de magazine s-a facut pe banii furnizorilor, iar cei ai investitorilor nu există.

„Dezvoltarea s-a facut pe banii furnizorilor. Banii investitorilor practic nu exista. Tot ceea ce s-a facut, s-a facut pe banii furnizorilor”, a spus Cristian Ionescu, şeful Coface Romania.  El a adaugat ca „marfa primita in prima faza de la furnizori a fost vanduta, bani s-au cheltuit pe dezvoltare, iar acum le spun furnizorilor ca daca nu primesc marfa nu pot plati facturile mai vechi”.

Dinu Patriciu susţine însă că afacerea MIC.RO este doar în reorganizare: „Nu e vorba de insolventa ci de reorganizare judiciara, ceea ce e cu totul diferit. Procesul este in curs. Businessul va reporni dupa ce va fi restructurat. Detalii tehnice nu va pot da in acest moment pentru ca este un business care nu se face in piata publica, ci prin discutii si negocieri. Am citit ceea ce s-a scris in presa si va spun ca nu sunt deloc interesat de acele speculatii”

Nu doar MIC.RO are însă probleme în cadrul grupului Mercadia, controlat de Dinu Patriciu: magazinele miniMax Discount, în curs de rebranduire ca MACRO, şi-a cerut insolvenţa.

La Tribunalul Bucureşti sunt 40 de dosare în care foşti parteneri de afaceri şi furnizori vor să-şi recupereze datoriile în instanţă. Printre ei şi Dorna Lactate, Cafea Fortuna, Dr. Oetker sau Romaqua Group (Borsec).

Discounterul – cu o reţea de 44 de magazine -, a încheiat 2010 cu pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) la o cifră de afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro), potrivit datelor raportate la Ministerului de Finanţe. Datoriile retailerului ajung la 127 mil. lei (29,3 mil. euro), scrie Capital.

Cookies